“Emeklilikte Yaşa Takılanlar” veya “EYT” terimi, Türkiye’deki emeklilik sistemine dair bir durumu ifade eder. 8 Eylül 1999 tarihinde Türkiye’de yapılan bir emeklilik reformu, emeklilik için gereken yaş sınırlamasını getirmiştir. Bu tarihten önce sigorta başlangıcı olanlar, yani 9 Eylül 1999’dan önce sigortası başlamış olanlar, EYT’li sayılır. Çünkü bu tarihe kadar emeklilik için yaş şartı aranmazken, bu tarihten itibaren prim günü ve sigortalılık süresi şartlarına ek olarak yaş şartı getirilmiştir.
EYT’li sayılmak için, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olmalı ve emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını karşılamış olmalısınız. Ancak, yaşı dolduramamış olan kişiler EYT’li olarak kabul edilirler.
EYT; sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olan, yaş kriteri dışında emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlayan kişileri kapsar.
EYT başvuru şartları aşağıdaki gibidir:
- 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydının bulunması,
- 5 bin prim gün sayısının tamamlanmış olması,
- Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresinin dolması.
EYT düzenlemesinde, prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecektir. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacaktır. Kanuna göre 8 Eylül 1999’da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
ÖZETLE;
SSK için şartlar:
- 5.000 gün primi tamamlamak,
- Erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak
Bağkur için şartlar:
- Erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi
- Kadınlarda 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi
Bu şartları sağlayan vatandaşlar emeklilik başvurularını yapabilecektir. Aynı şartlar Emekli Sandığı için de geçerli sayılacaktır. Bu durum, EYT kapsamındaki kişilerin hangi şartlara tabi olduklarını ve nasıl emeklilik başvurusu yapabileceklerini açıklar.