Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Gönüllü Vazgeçme Nedir?

18.09.2023
268
Gönüllü Vazgeçme Nedir?

Gönüllü vazgeçme, failin suçun icra hareketlerini tamamlamaktan kendi isteği ile cayması ya da kendi çabaları ile suçun tamamlanmasını engellemesidir. Gönüllü vazgeçme cezayı kaldıran bir sebeptir. 

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 36. maddesi uyarınca; “Fail, suçun icra hareketlerinden gönüllü vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını veya neticenin gerçekleşmesini önlerse, teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz; fakat tamam olan kısım esasen bir suç oluşturduğu takdirde, sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır

Gönüllü Vazgeçmenin Koşulları Nedir?

Gönüllü vazgeçmenin objektif ve subjektif olmak üzere iki koşulu vardır. Bunlar;

Objektif Koşul: Gönüllü vazgeçmenin varlığı için failin fiilinden cayması veya suçun tamamlanmasının önüne geçmesi aranmaktadır. Suçun icrası tamamlanana kadar gönüllü vazgeçme mümkündür. Neticeli suçlarda gönüllü vazgeçme suç tamamlanana kadar değil sonuç gerçekleşinceye kadar olabilir.

Subjektif Koşul: Cayma veya önleyici hareketler gönüllü olmalıdır. Vazgeçmiş olma kişinin herhangi bir engel olmaksızın suçu işlemekten vazgeçmesidir. Ancak kişinin bu vazgeçmede samimi olması aranmaz. Fail suç yoluna devam edebilecekken ve sonucun gerçekleşmesi mümkünken bunu yapmayarak iradesi üzerinde baskı olmaksızın vazgeçerse bu vazgeçme gönüllüdür.

Gönüllü Vazgeçmenin Sonuçları Nedir?

Fail işlemeyi düşündüğü suç hakkında gönüllü vazgeçmesi halinde cezalandırılması mümkün değildir. Ancak failin gönüllü vazgeçme aşamasına kadar eylemleri başka suçu oluşturuyorsa bu halde fail yalnızca bu suçtan cezalandırılır.

Gönüllü vazgeçme cezayı kaldıran kişisel neden olduğundan diğer suç ortaklarının gönüllü vazgeçmeden yararlanması mümkün değildir. Yalnızca gönüllü vazgeçen suç ortağı gönüllü vazgeçmeden yararlanabilir.

Gönüllü Vazgeçme Ve Etkin Pişmanlık Arasındaki Farklar

Etkin pişmanlık, suçun bütün unsurlarıyla tamamlanmasından sonra failin bazı pişmanlık gösteren hareketler yapması durumunda, bu hareketler dolayısıyla faile ceza verilmemesini veya cezasında indirim yapılmasını gerektiren kurumdur.

Etkin pişmanlıkta fail, pişmanlık duyar ve meydana gelen zarar ve tehlikeyi en aza indirmeye, böylelikle suçun zararlı neticelerini ortadan kaldırmaya ya da gidermeye çalışır.

Gönüllü vazgeçme tüm suçlar için geçerli olan bir cezasızlık nedeniyken etkin pişmanlık sadece Kanun’da belirlenmiş bazı suçlar için uygulanabilen bir indirim sebebidir. Bu bakımdan sadece Kanun’da düzenlenmiş bazı suçlar yönünden etkin pişmanlık uygulanabilir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara