Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

BOŞANMA DAVASINDA ŞİDDETİN İSPATI

BOŞANMA DAVASINDA ŞİDDETİN İSPATI

Psikolojik Şiddet Sebebiyle Boşanma Davası

Şiddet yalnızca eşe karşı gerçekleştirilen fiziksel şiddeti ifade etmemekte; özellikle eşe karşı psikolojik şiddet uygulanması, uygulamada boşanma davasına ilişkin hükümlerde sıklıkla yer almaktadır. Şiddetin her türlüsü yeterli bir boşanma sebebi olduğundan boşanmada duygusal şiddet de boşanma sebepleri içerisinde yer almaktadır. Yargıtay, birçok kararında psikolojik ve ekonomik şiddeti kusurlu davranış ve boşanma sebebi olarak görmektedir. Fiziksel, psikolojik ve/veya ekonomik şiddet içerikli davranışlar veya bu davranışlara uğrama tehlikesi, boşanma davasına konu olabileceği gibi 6284 sayılı Kanun uyarınca “koruma ve önleyici tedbir davası” açılmasına da sıklıkla sebep olabilmektedir.

Psikolojik şiddet gören eş, psikolojik şiddetin artık evlilik birliğini sürdürmesi kendisinden beklenemeyecek boyutlara vardığını düşündüğü anda psikolojik şiddet nedeniyle boşanma davası açabilir; burada bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Psikolojik şiddet eşlerden biri için evlilik birliğini çekilmez bir hale getirmiş ve ortak hayatı sürdürmesi kendisinden beklenemeyecek ise şiddet mağduru eş, çekişmeli boşanma davası açabilir ve bu durumda hakim, boşanmaya karar verecektir. Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunulabileceği gibi müşterek çocuk ya da çocukların varlığı durumunda velayet, çocuk lehine iştirak nafakası yahut yoksulluğa düşecek eş açısından yoksulluk nafakası da talep edilebilir.

Psikolojik şiddeti daha geniş kapsamda açıklamak gerekirse kişiyi ağır ve kırıcı şekilde eleştirmek, istediği şeyi yaptırmak için tehditte bulunmak, rahatsız edici bir şekilde utandırmak, yalan söylemek, karşıdaki kişinin duygularını yok sayıp yalnızca istediğinde iletişime geçmek ve aşağılayıcı hakaretlerde bulunmak, alaycı tavırlar sergilemek gibi durumlar psikolojik şiddete örnek olarak verilebilir.

Her türlü şiddet bir boşanma sebebi olduğundan boşanmada duygusal şiddet de boşanma sebepleri içerisinde yer almaktadır. Yargıtay, birçok kararında psikolojik ve ekonomik şiddeti kusurlu davranış ve boşanma sebebi olarak görmektedir. Şiddetin her türlüsü boşanma için yeterli olup şiddetin yalnızca fiziksel olması da şart değildir. Eşin diğerine eşe karşı uygulamış olduğu psikolojik şiddet de boşanma davası için yeterli bir boşanma sebebidir.

Boşanma Davasında Psikolojik Şiddetin İspatı

Boşanma davalarında psikolojik şiddetin ispatı her türlü delil ile gerçekleştirilebilir. Tanık beyanı (komşular, aile bireyleri, çocuklar gibi), eşle yapılan mesajlaşmalar, Whatsapp yazışmaları, sosyal medya yazışmaları psikolojik şiddetin ispatında başvurulabilecek delillere örnektir.

Boşanma davasında boşanmak isteyen  ve boşanma taleplerini kanunda öngörülen nedenlere dayandıran eşlerden her biri iddialarını ispatla mükelleftirler. İddiaların ispatı noktasında ise eşler mutlaka tanık göstermek zorunda değildir; ancak uygulamada eşlerin iddialarına ilişkin tanık dinlenmesi talepleri ile sık sık karşılaşılmaktadır. Şiddet nedeniyle açılacak boşanma davasında, darp ve benzeri durumların doktor raporu ile tespiti, fiziksel temas içermeyen ekonomik ve psikolojik şiddet gibi durumlarda ise yine eşinizle aranızda geçen bu duruma tanık olan kişilerin, tanık olarak gösterilmesi ve mahkemede beyanlarının alınması psikolojik şiddetin ispatlanması açısından oldukça önemlidir.

https://www.high-endrolex.com/27

Psikolojik Şiddet Gören Eş Ne Zaman Dava Açabilir?

Boşanma davasının açılması ile ilgili herhangi bir süre bulunmamaktadır. Psikolojik şiddet gören eş psikolojik şiddetin artık evlilik birliğini sürdürmesini etkileyecek boyutlara vardığını düşündüğü anda psikolojik şiddet boşanma davasını açabilecektir. Unutulmamalıdır ki boşanma davası ile mal paylaşımı davaları birbirinden farklı davalardır. Boşanma kararından sonra ayrı bir dava olarak tefrik edilen mal paylaşımı davaları değindiğimiz üzere boşanma davası ile birlikte görülmez. Psikolojik şiddet eşler için evlilik birliğini çekilmez bir hale getirmiş ve ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek ise hakim boşanmaya karar verecektir. Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunulabileceği gibi müşterek çocuk ya da çocukların varlığı durumunda velayet de talep edilip çocuklar lehine nafaka da talep edilir.

Psikolojik Şiddet Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu mu ?

Boşanma davalarında avukat tutmak ve davanın sürecinin avukat vasıtasıyla yönetilmesini sağlamak zorunlu değildir. Kanunda boşanma davasının avukat ile takip ettirilmesi şart koşulmamıştır. Ancak hak kayıplarının yaşanmaması, maddi problemlerin artmaması, velayete ilişkin hakların ihlal edilmemesi, açılmış olan maddi ve manevi yaraların daha da büyümemesi en önemlisi de hak kaybından ziyade hak kazanmak için bu tür davaların alanında uzman bir boşanma avukatı ile takibinin gerçekleştirilmesi tavsiye olunmaktadır. Alt tarafı boşanma deyip geçmemek gerekir. Maddi kayıplar ile özellikle de çocukların velayeti konularında sorunların yaşanmaması her boşanma davasında temenni edilir ancak iyi takip edilmemesi ve profesyonel destek alınmaması ne yazık ki hüzünle sonuçlanabilmektedir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara