Gürültüye Neden Olma Suçu
Gürültüye Neden Olma Suçu
Gürültüye neden olma suçu Türk Ceza Kanunu’nun çevreye karşı suçlar bölümünde, 183. maddesinde yer alan düzenlemeler içinde yer alır. Gürültüye neden olma suçu, ilgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırılık teşkil edecek şekilde bir kimsenin sağlığına zarar verecek boyutta olan gürültüye neden olmasıdır. İlgili fiilin suç olarak tanımlanmasının amacı çevre kirliliğinin ve insan sağlığının bozulmasını önlemektir.
Gürültüye Neden Olma Suçunun Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 183. maddesinde suçun yaptırımına dair düzenleme bulunmaktadır. Gürültüye neden olma suçunu işleyen kimse 2 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağı belirtilmiştir. Görüldüğü üzere cezanın yaptırımında hapis veya adli para cezası olarak belirtilmiştir. Hakim tarafından yaptırım 1 yıl veya altında olur ise hapis cezası adli para cezasına çevrilebilmektedir.
Gürültüye neden olma suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararının verilmesi mümkündür. 2 yıl veya altında verilen cezalar adına verilmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık denetim süresi içerisinde bir daha suç işlememesi kaydıyla hüküm hiçbir sonuç doğurmadan dosya sona erecektir.
Ceza ertelenmesi kararının verilmesi de mümkün olup gürültüye neden olma suçunda 2 yıl veya altında olan cezalarda verilmektedir. Kesinleşmiş cezalar adına verilmektedir ve cezanın infazından vazgeçilmesidir. Ancak belli koşulları bulunmaktadır, bunlardan birisi sabıkasının olmaması ve bir daha suç işlemeyeceği kanaatinin oluşmasıdır.
Gürültüye Neden Olma Suçu Şikayete Tabi Midir?
Şikayete tabi olan suçlar Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Şikayete tabi olan suçlarda soruşturma şikayete tabi olmaktadır. Şikayetin geri çekilmesi halinde yargılama aşaması da sona erecektir. Ancak gürültüye neden olma suçu şikayete tabi suçlar arasında yer almamaktadır. Bu nedenle soruşturma savcılık tarafından resen başlatılacaktır.
Gürültüye Neden Olma Suçu Uzlaşmaya Tabi Midir?
Uzlaşmaya tabi olan suçlar kanunda düzenlenmiş olup soruşturma aşamasında savcılık tarafından dosya uzlaşma bürosuna gönderilecektir. Tarafların uzlaşması halinde dosya sonlanacaktır. Ancak gürültüye neden olma suçu uzlaşmaya tabi olmadığından tarafların uzlaşması halinde yargılama aşamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.