Cumhurbaşkanına Hakaret veya Tehdit Suçu
Cumhurbaşkanına Hakaret veya Tehdit Suçu
Cumhurbaşkanına Hakaret veya Tehdit Suçu
*Cumhurbaşkanına hakaret suçu TCK m. 299’da şu şekilde düzenlenmiştir: (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, 1 yıldan 4 yıla kadar cezalandırılır. (2) Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. (3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır. Bir ifadenin küçük düşürücü olup olmadığı topluma hakim telakkiler ile örf ve adet çerçevesinde belirlenir.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi bir kanun yararına bozma kararında sanığın kendi Facebook sayfasından “katil, yezit, hapisten korktuğu için zulmeden, teröristleri besleyen” gibi ifadelerini düşünce özgürlüğü kapsamında olmayan, anlam ve içerik derinliğinden yoksun, sloganik tarzda aşağılayıcı ve hakaret kastıyla yapılmış paylaşımlar olarak değerlendirmiştir. Yakın zamanda bir sanatçının Cumhurbaşkanı’nın ismini kullanarak kamuya açık bir alanda söylediği şarkının sözlerini değiştirmesi ve el hareketi yapması da toplumsal algılar çerçevesinde hakaret sayılan durumlardan biri sayılmıştır; ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi EON v. FRANSA DAVASI nda Cumhurbaşkanının 28 Ağustos 2008 tarihinde yaptığı Laval ziyareti sırasında ve tam cumhurbaşkanlığı kortejinin geçeceği sırada başvuran üzerinde “defol git, geri zekâlı” yazan bir levha kaldırması eylemine verilen ceza kararının ifade özgürlüğü kapsamında hak ihlali saymış ve Fransa Devleti aleyhine karar tesis etmiştir.
*TCK 310. Madde de yer alan Cumhurbaşkanına suikast ve fiilî saldırı suçu bakımından da (1) Cumhurbaşkanına suikastte bulunan kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiile teşebbüs edilmesi halinde de suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.(2) Cumhurbaşkanına karşı diğer fiili saldırılarda bulunan kimse hakkında, ilgili suça ilişkin ceza yarı oranında artırılarak hükmolunur. Ancak, bu suretle verilecek ceza beş yıldan az olamaz.” Demekle yüksek cezaların yer aldığı görülmektedir.
Ancak İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi 2018/546 E. – 2019/154 K. sayılı ilamında her söz ve eylemin tehdit amacı olmadığını, söylenen sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine vurgulama yaparak sanık lehine beraat kararı vermiştir. Unutulmamalıdır ki doğrulara ulaşabilmek adına iyi bir ceza avukatının eşliğinde ifade vermek hayat kurtarmakta ve doğrulara ulaşılmasına bir adım da önde olmanızı sağlamaktadır.