Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇU VE CEZASI

01.03.2023
217
İNTİHARA YÖNLENDİRME SUÇU VE CEZASI

Kişinin intihara yönlendirilmesi bir suç olup Türk Ceza Kanunu’nun Hayata Karşı Suçlar bölümünde, 84. maddesinde düzenlenmiştir. İntihara yönlendirme suçu, kişinin ölümüne neden olarak yaşam hakkının sonlandırması ile ilgili olduğundan hayata karşı işlenen suçlardan sayılmaktadır.

Bu suç türünde başkasını;

-intihara azmettirmek,

-intihara teşvik etmek,

-başkasının intihar kararını kuvvetlendirmek

-başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım etmek fiillerinin cezalandırılacağı öngörülmüştür.

İntihara Yönlendirme Suçu Şartları Nelerdir?

İntihara yönlendirme suçunun şartları şu şekilde ifade edilebilir:

  • İntihara yönlendirme suçu, seçimlik hareketli bir suç olduğundan TCK m. 84/1’de öngörülen herhangi bir hareketin yapılmasıyla suç meydana gelir.
  • Suçun temel şeklinin seçimlik hareketleri: İntihara azmettirme, İntihara teşvik etme, Başkasının intihar kararını kuvvetlendirme ve Başkasının intiharına yardım etme şeklindedir.
  • İntihara yönlendirme suçu, neticesi harekete bitişik ani suçlardan olduğundan suça teşebbüs mümkün değildir. Suçun unsuru olan seçimlik hareketlerden herhangi birinin yapılmasıyla suç tamamlanmış olur. Bu suçun tamamlanması için intihara yönlendirme suçunun mağduru olarak kabul edilen intihar eden kişinin yaşamını yitirmesi veya başkaca bir neticenin gerçekleşmesi şart değildir.
  • İntihara yönlendirme suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Taksirle işlendiğinde de cezalandırılacağına ilişkin açık bir düzenleme bulunmadığına göre bu suçun taksirle işlendiğinde cezalandırılabilmesi mümkün değildir.

İntihara yönlendirme suçunun maddi unsurları şu şekildedir:

  • İntihara azmettirme: Azmettirme hareketi için intihar kararının oluşmasına neden olunmalıdır. İntihara azmettirme, hiç intihar düşüncesi ve kararı olmayan kişinin aklında intihar düşüncesi uyandırarak bu konuda karar vermesini sağlamaktır. Eylemin azmettiren olarak cezalandırılması için arada nedensellik bağı olmalıdır. Daha önce intihar etme kararı alan birine intihar fikrinin telkin edilmesi azmettirme değil, teşviktir. Azmettirmenin neticesinde kişide intihar kararı oluşmalıdır.
  • İntihara teşvik etme: İntihar etme düşüncesi olan fakat bu konuda henüz karar vermemiş olan kişinin intihar kararı almasını sağlayan fiile denir. Azmettirmede hiç intihar düşüncesi yoktur. Fakat teşvik etmede düşünce var ama karara dönüşmemiştir. Bu konuda intihara özendirmektedir.
  • İntihar kararını kuvvetlendirme: İntihara karar vermiş fakat icra edemeyen kişiyi cesaretlendirme, destekleme, bu kararı güçlendirme anlamına gelir. İntihar edecek kişideki tereddüdü ortadan kaldırır, motive eder.
  • İntihara yardım etme: İntihara kararı almış kişiye intiharı nasıl gerçekleştireceğini konusunda yol göstermek, araçları temin etmek, intiharı kolaylaştırmak anlamına gelir. Örneğin; kişiye ip, zehir veya silah kullanması için bu gereçleri temin etmek intihara yardım etmektir.

İntihara Yönlendirme Suçunun Cezası (TCK m.84)

İntihara yönlendirme suçunun cezası şu şekildedir:

  • Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.84/1).
  • İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.84/2).
  • Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.84/3).
  • İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar (TCK m.84/4).
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara