Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu
Gerçekleştirilen olumsuz davranış ve hareketlerin, hangi şartlar gerçekleşirse suç olarak kabul edileceği ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nda belirli düzenlemeler bulunmaktadır. TCK’nin 245. maddesinde de banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması ile ilgili belirli unsurlar listelenmiştir:
- Kartın ele geçirilmesi fark etmeksizin, kart sahibinin izni olmadan kullanılması ya da kullandırılmasının yanı sıra başkası adına yarar sağlanması,
- Farklı kişilerin banka hesapları entegre edilerek kartların ya da kart bilgilerinin çalınması,
- Kartın satın alınması, üretilmesi, çoğaltılması, kopyalanması ve devredilmesi,
- Bu suçun işlenmesi planlanmadan, kartın bir yerde bulunarak kullanılması ve
- Çeşitli teknolojik cihazlar ve gelişmeler ile ATM’lerde kartın çalınması ya da bilgilerinin kopyalanması halinde, fail suçu işlemiş sayılacaktır.
Yukarıdaki unsurların bir ya da birden fazlasının gerçekleşmesi halinde suç işlenmiş olacaktır. Bunun yanında suç işlenirken dolandırıcılık ya da hırsızlık suçları da işlenmişse, failin alacağı ceza o oranda artacak ve diğer suçlar da ayrı olarak değerlendirilecektir.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunun Cezası
Bilişim suçları arasında yer alan bu suçun farklı şekillerde işlenmesi, farklı suçlarla birleşmesi durumu mümkün olduğu için cezai uygulamaları da suçun niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Bilişim Suçları konulu içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Bu çerçevede cezai uygulamalar aşağıdaki gibidir:
- Başkasının olan bir banka ya da kredi kartını izinsiz şekilde kullanma ve bu şekilde kendisine ya da başkasına yarar sağlanması halinde, suçun basit hali çerçevesinde 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 5.000 güne adli para cezası verilmektedir.
- Sahte banka kartı kullanmak suretiyle kendisine ya da başkasına yarar sağlanması suçunun cezası 4 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezasıdır.
- Başkasına ait bir banka hesabıyla ilişkilendirmek suretiyle banka ya da kredi kartı üretmek, satışını yapmak, satın almak, kopyalamak, devretmek veya kabul etmek, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve 10.000 güne kadar adli para cezasını gerektirmektedir.
Yukarıda görüldüğü üzere, ceza hangi unsur ön planda olarak işlendiyse, verilen ceza TCK uyarınca farklılık göstermektedir. Bu suç kapsamındaki her cezai uygulamada adli para cezası bulunmakta ve adli para cezasının miktarı hâkim tarafından belirlenmektedir.
Hangi Hallerde Başkasına Ait Kartın Kötüye Kullanılması Suçundan Ceza Verilmez?
Kişinin başkasına ait bir kartı izinsiz şekilde kötüye kullanması durumunda faile TCK uyarınca gerekli ceza verilir. Ancak bazı durumlarda bu hareketin gerçekleşmesi, cezasızlık oluşturur. Peki, başkasına ait kartın kötüye kullanılması suçunda cezasızlık halleri nelerdir?
- Boşanmamış çiftten birinin,
- Evde birlikte yaşamına devam eden kardeşlerden birinin ve
- Üstsoy, altsoy, kayın hısımları, evlatlık ya da evlat edinen birinin üzerinden suçun işlenmesi halinde, suçu işleyen kişiye cezai uygulama yapılmayacaktır.