UYUŞTURUCU İLE YAKALANMANIN CEZASI NEDİR?
Uyuşturucu ile Yakalanmanın Cezası Kaç Yıldır?
Uyuşturucu maddeyi kullanmak, satın almak, kabul etmek ve herhangi bir şekilde bulundurmak suçları, 2 ila 5 yıl arasındaki hapis cezasıyla cezalandırılır. Eğer uyuşturucu kamuya ait açık ve toplu kullanım alanında yakalanmışsa, cezada bazı değişimler meydana gelir.
Okulun, hastanenin, kışlaların, eğitim ve sor tesisleri ya da ibadethanelerin sınıra 200 m yakın insanlarda uyuşturucu bulunuyorsa, ceza 1.5 kat artar. Bu durumda hapis cezası ise 3 yıl ila 7.5 yıl arasında verilir.
Uyuşturucu Kullanma- Bulundurma Suçu ve Cezası; Uyuşturucu Madde Kullanımı Suçunda Etkin Pişmanlık Yasası Geçerli midir?
Gerek kullanım amaçlı gerekse satın alma, kabul etme ya da bulundurma amaçlı uyuşturucu madde kullanımında, etkin pişmanlık yasası uygulanabilir. Ancak bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir.
- Uyuşturucu ya da uyarıcı madde, güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanmadan önce, ilgili yetkili kurumlara, suçu işleyen kişi tarafından bilgi sağlanır ve imal eden, satan, kullanan kişiler yakalattırılırsa, cezai hüküm geçerli olmaz.
- Uyuşturucuyu kullanan, satan, bulunduran kişi, yetkili kişiler tarafından yakalanmadan önce; uyuşturucuyu nerden, nasıl, kimden aldığını ilgili makamlara söylerse ve suçlular yakalanırsa, ceza verilmez.
- Suçların haber alınmasının ardından gönüllü olarak suçun ortaya çıkarılmasına yardımcı olan kişiler hakkında verilecek ceza, 4/1’in yarısına indirilir.
Uyuşturucu ya da uyarıcı madde alan kişi hakkında soruşturma başlatılmamış ve kişi sağlık kuruluşlarına ve gerekli ilgili makamlara başvurursa, uyuşturucu kullanma- bulundurma suçu ve cezası verilmez.
Uyuşturucu Kullanma- Bulundurma Suçu ve Cezası; Uyuşturucu Madde Kullanımı Suçunda Denetimli Serbestlik Nedir?
Cumhuriyet Savcısı tarafından, uyuşturucu madde kullanımı suçuyla şüpheli olan kişi hakkında, kamu davası açılmasını erteleyebilir. Bu karar üzerine dava dosyası, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne tebliğ edilir.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından şüpheli kişiye; 10 gün zarfında müdürlüğü başvurmasını ve denetime başlanmasını bildirecektir. Şüpheli kişinin 10 günlük yasal süresi içinde, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’ne başvuru yapmazsa, konu hakkında tutanak tutulur ve savcılığa intikal ettirilir. Cumhuriyet Savcısı ise; tebliğe edilmesine rağmen, denetimli serbestlik kuralına uyulmadığı için, kamu davası açacaktır.
Şüpheli iki kere denetimli serbestlik programı ihlal etmesi durumunda, dosya kapatılır ve savcılığa gönderilir. Şüphelinin erteme süresi boyunca denetimli serbestlik kurallarına uyması durumunda kovuşturma yapılmaması kararı alır. Ancak uyuşturucu kullanma suçu; ceza miktarı sebebiyle adli para cezasına çevrilemez.
Uyuşturucu Kullanma- Bulundurma Suçu ve Cezası; Uyuşturucu Madde Kullanımı ya da Bulundurulmasında Adli Para Cezası ya da Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Yapılabilir mi?
Uyuşturucu madde kullanmak ya da bulundurmak suçları, adli para cezası gerektirecek suçlardan değildir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ise; uyuşturucu madde kullanma suçuyla yargılanan ve kamu davası açıldığından itibaren, yargılama sürecinde hükmün açıklanması geri bırakılabilir.
Bunun yanında uyuşturucu madde kullanımı suçuyla, verilen hapis cezası da ertelenebilmektedir.
Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Bulundurma Suçunda Hangi Mahkemeler Görevlidir? Zamanaşımı Var mıdır?
Uyuşturucunun bulundurulması, kullanılması, satın alınması, kabul edilmesi gibi durumlar, şikâyete bağlı suçlar kapsamında sayılmaz. Bu tür suçların herhangi bir şikâyet süresi olmadığı gibi uyuşturucu kullanma- bulundurma suçu ve cezası için davanın zaman aşımı süresi, 8 yıl olarak belirlenmiştir.
Uyuşturucu kullanmak, uyuşturucu madde satın alınması, kabul edilmesi ya da uyarıcı madde kullanılması suçu için, Asliye Ceza Mahkemesi görev yapar.
Uyuşturucu Bulundurma Suçunda Pişmanlık Yasası Geçerli Mi?
Uyuşturucudan yakalanmanın cezası verilmeden önce uyuşturucuyla yakalanan birey herhangi bir şekilde bu suçu işlediğinden pişmanlık duyduğunu ifade ederse etkin pişmanlık yasası uygulanabilmektedir. Bu yasayla birlikte genel olarak verilen ceza pişmanlık sebebiyle düşürülebilmektedir.
Etkin pişmanlık yasası hem uyuşturucu bulundurma hem uyuşturucu kullanma hem de uyuşturucu ticareti yapma suçları için geçerlidir. Bu nedenle uyuşturucu kullanan, belirli miktarda uyuşturucuyla yakalanan veya herhangi bir şekilde uyuşturucu ticareti yapan kişiler etkin pişmanlık yasasından faydalanabilmektedir.
Etkin pişmanlık yasasının yanı sıra birçok noktada uyuşturucudan yakalanmanın cezası düşürülebilmektedir. Ancak bu durum mahkemeye bakan hakimin kararına göre değişmektedir. Yasalarda belirli miktarda cezai indirimler de uygulanmaktadır.
Uyuşturucudan Yakalanmanın Cezasını Düşüren Faktörler
Uyuşturucudan yakalanmak genel olarak 2 ile 5 yıl arasında ceza verilmesine sebep olur. Duruma göre bu ceza arttırılabilir veya azaltılabilir. Cezanın indirilmesine veya tamamen cezanın affedilmesine olanak sağlayan pek çok yasa ve koşul da bulunmaktadır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir;
- Uyuşturucu içen veya bulunduran bir kişi, çeşitli güvenlik güçlerine yakalanmadan önce uyuşturucu barındırdığını kurumlara bilgi verirse, aynı zamanda suçlu şahıs yetkili kurumlara uyuşturucuyu üreten, satan ve kullanan diğer bireyler hakkında bilgi verirse bu koşulları sağlayan kişilere ceza verilmemektedir.
- Uyuşturucu kullanan kişiler yakalanmadan önce maddeyi aldıkları kişiyi kurumlara söylemeleri ve maddeyi satan kişinin yakalanması durumunda uyuşturucuyu kullanan kişiye ceza verilmemektedir.
- Uyuşturucuyla yakalanan ve sonrasında gönüllü bir şekilde suçun ortaya çıkarılmasına ve suçluların yakalanmasına yardımcı olan kişilerin cezası 4/1 oranında düşürülmektedir.
- Herhangi bir şekilde uyuşturucu suçundan hakkında soruşturma açılmamış kişiler eğer uyuşturucu kullanma sebebiyle sağlık kurumlarına tedavi için başvuru yaparsa, kişiye ceza verilmemektedir.