Korsan Taksi Cezası ve İtirazı
Herhangi bir turizm veya taşımacılık şirketi adına kayıtlı olmayan veya taksi plakasına kayıtlı bulunmayan binek araçlarla yapılan yolcu taşımacılığı korsan taksi faaliyeti olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de özellikle büyükşehirlerde birçok araç korsan taksi olduğu gerekçesiyle trafikten men ediliyor ve idari para cezası uygulanıyor.
Sektörde korsan cezası olarak bilinen cezalardan dolayı taksicilik yapmayan birçok binek araç sahibi mağdur olmaktadır.
Yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Konuyla ilgili her gün onlarca telefon gelmektedir, lütfen soru sormak için aramayın. Ücretli olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti verilmektedir.
Korsan taksi cezası nedeniyle kesilen trafik cezasına karşı ne yapılabilir? Cevabı bu yazımızda.
Araçların tescil edildikleri amacın dışında kullanılması” başlıklı Ek 2/3. maddesinde; ilgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına ceza kesilir hükmü geniş yorumlanmakta ve hukuka aykırı sonuçlara neden olmaktadır.
Korsan Taksi Ek 2/3 Cezası Nedir?
2918 Sayılı Kanun’un Ek- 2. maddesinde 21/02/2019 tarih ve 7166 Sayılı Kanun’un 5. maddesiyle yapılan değişiklik uyarınca;
“Araçlarını motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine 1.002 Türk lirası idari para cezası uygulanır.
Ayrıca, araç on beş gün süre ile trafikten men edilir.
10/7/2004 tarihli ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu kapsamında ilgili belediyeden;
a- ) Çalışma izni/ruhsatı almadan,
b- ) Alınan izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında,
c- ) Alınan izin/ruhsatta belirtilen çalışma bölgesi/güzergâh dışında
belediye sınırları dâhilinde yolcu taşımak yasaktır. Bu fıkranın ( a ) bendine uymayanlara 5.010 Türk lirası, ( b ) bendine uymayanlara 2.018 Türk lirası, ( c ) bendine uymayanlara 1.002 Türk lirası idari para cezası verilir. Fiilin işlendiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde tekerrürü hâlinde, bu fıkrada yer alan idari para cezaları iki kat olarak uygulanır.
İşleteni veya sahibi, sürücüsünün kendisi olup olmadığına bakılmaksızın aracın bu maddenin üçüncü fıkrasına aykırı olarak kullanılmaması hususunda gerekli tedbirleri almak ve denetimini yapmakla yükümlüdür. Araç, bu maddenin üçüncü fıkrasının;
( a ) bendinin ihlali hâlinde altmış gün,
( b ) bendinin ihlali hâlinde otuz gün,
( c ) bendinin ihlali hâlinde ise on beş gün süreyle trafikten men edilir.
Korsan Taksi Olduğu Gerekçesiyle Trafikten Men İşlemine Nasıl İtiraz Edilir?
Belediye sınırları içerisinde yalnızca Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetki belgesi sahibi turizm araçları ve taksi plakasına sahip taksiler yolcu taşımacılığı yapabilmektedir. Ancak denetim personellerinin hatalı işlemleri ile UBER’in yarattığı olumsuz algı nedeniyle gerçek kişilerin sahip olduğu binek araçlarına Karayolları Trafik Kanunu’nun EK 2/3 maddesine göre idari işlem uygulanmakta ve para cezası kesilmektedir.
Aynı işlemde korsan taksi olduğu gerekçesiyle araç 60 gün süreyle trafikten men edilmektedir. Aracının 60 gün süreyle trafikten men edilmesini istemeyen araç sahipleri itirazlarını yaparak, mahkemeden alınacak kararlar araçlarını geri almaları mümkündür.
Aracın Ek2/3 maddesi uyarınca bağlanması işleminden itibaren 60 gün içerisinde İdare Mahkemesi’nde dava açılması gerekmektedir. Bu davayı idari işlemin uygulandığı yerdeki idare mahkemesinde yapmak gerekmektedir.
Turizm araçlarına Ek 2/3 maddesi uyarınca ceza kesilmesiyle ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Ek 2/3 Cezası İptali Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Trafikten men işleminin iptali için açılacak davaların her biri farklılıklar göstermektedir. Doğrudan taksiler, turizm taşımacılığı şirketi tarafından yapılan taşımalar ile seyahat acentalığı faaliyeti kapsamındaki taşımalarda araçta bulunması gereken belgeler birbirinden farklıdır. Bu nedenle öncelikle bu ayrımı yapmak ve buna göre bir dava dilekçesi oluşturmak gerekmektedir.
Turizm Hukuku ile Taşıma Hukuku alanında bilgi ve deneyim gerektiren bu davalarda hukuki destek almanız önerilmektedir. Ofisimiz bu alanda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
2918 Sayılı Kanuna Göre Ek 2/3 İptali Davasında Yürütmenin Durdurulması
Bu davayı açarken aracın trafikten men işleminin yürütmesinin durdurulması da talep edilmesi önem arz etmektedir. Aksi durumda aracınız 60 gün süreyle bağlı kalacaktır. Yürütmenin durdurulması talepli dava dilekçesi ile başvuru yaptıktan sonra genellikle birkaç gün içerisinde yürütmenin durdurulması kabul/red yönünde bir karar verilmektedir. Mahkemenin bu konuda karar vermesi gereken yasal süre 15 gündür. Ancak avukatlık desteği almanız durumunda mahkeme ile yapılacak görüşmelerle bu süreç kısalabilir.
Yargılama ise her mahkemede farklı olsa da yaklaşık bir yıl sürmektedir.
Eğer aracınız korsan taksi Ek 2/3 maddesi uyarınca trafikten men edildiyse idari işlemin iptali davası