Israrlı Takip Suçu
Israrlı Takip Suçu
Israrlı Takip Suçu
27.05.2022 Tarihinde, “7406 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazetede yayınlanmış olup ısrarlı takip suçu eklenmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 123. Maddesinde kişinin huzur ve sükununu bozma suçuna ek olarak 123/A maddesi düzenlenmiştir. Israrlı Takip Suçunun basit hali 5237 Türk Ceza Kanunu’nun 123/A maddesinin birinci fıkrasında yine bu suçun nitelikli hali ise 123/A maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir.
MADDE 123/A
“(1) Israrlı bir şekilde; fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Suçun;
a) Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,
b) Mağdurun okulunu, işyerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,
c) Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi halinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Bu maddede düzenlenen suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.”
SUÇUN UNSURLARI
MADDİ UNSURLAR
-FİİL
Israrlı takip suçu, bağlı seçimlik hareketli bir suçtur. Suçun oluşumu için mağduru fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına ısrarla telefon edilmesi veya gürültü yapılması veya hukuka aykırı bir davranışta bulunması gerekmektedir.
Israrlı takip suçunun düzenlendiği TCK 123/A maddesinde suçun hangi seçimlik hareketlerle işlenebileceği belirtilmiştir
A) Fiziken Takip Etmek: Lafzi olarak da açıkça fiziken ısrarlı şekilde bir kişiyi takip eden şahıs bu suçun faili konumuna gelmektedir. Örneğin, failin mağduru farklı yerlerde takip ederek sürekli karşısına çıktığında mağdurun bu durumdan rahatsızlık duyduğunu dile getirmesine rağmen fail bu hareketlerine ısrarla devam ediyorsa artık söz konusu kişi bu suçun faili olacak ve suça vücut vermiş olacaktır. Yine failin sürekli mağdurun etrafında olma görünür olma çabası ile bu suçun oluştuğu kabul edilecektir. Yine dikkat edilmelidir ki mağdur tarafından rahatsızlığın dile getirilmesi son derece önemlidir.
B) Temas Kurmaya Çalışmak: Temas kurmaya çalışmak failin mağdura fiziki olmayan yollarla ulaşmaya çalışıyor olmasıdır. Madde metninde de belirtildiği üzere temas kurma fiili; haberleşme ve iletişim araçlarını kullanılması, bilişim sistemlerinin kullanılması veya üçüncü kişilerin kullanılması şeklinde cereyan edebilecektir.
Huzursuzluk oluşturmak, temas kurmaya çalışmak, kendisinin ya da yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olma işlemini Instagram, Twitter, Facebook, Telegram, Whatsapp gibi uygulamalardan sık sık mesaj atma, arama, mesaj atması halinde ilgili suç işlenmiş olacaktır. Önemli olan mağduru rahatsız edecek derecede ısrarlı olması, mağdurun rahatsız olmasıdır.
-FAİL
Israrlı takip suçunun faili herkes olabilmektedir. Herkes bu suçu işleyebilir.
-MAĞDUR
Suçtan mağdur olacak kişi de herkes olabilir.
–Korunan Hukuki Değer
Israrlı takip suçu ile korunan hukuki değer; kişinin mağdurun iç ve dış huzuru, psikolojik dinginliği, huzuru ve rahatlığıdır. Kanun koyucu kişilerin iç huzurunu korumayı amaçlamıştır
–MANEVİ UNSUR
Suç, kasten işlenebilen bir suçtur. İsteyerek ve bilerek ısrarlı takip suçu işlenebilecektir. Belirli bir kimseye yapılacak olan hareket, mağdurun huzur ve sükununu bozma amacıyla yapılmalıdır. Bu suçun taksirle işlenmesi mümkün olmayacaktır.
Israrlı Takip Suçunda Şikayetten Vazgeçme
Israrlı takip suçunun takibi şikayete bağlıdır. Mağdur, fail ve fiilinin öğrenmesinden itibaren altı aylık şikayet etme süresi bulunmaktadır. Fail ve fiilin öğrenmesinden itibaren altı aylık süre içerisinde şikayet edilmez ise şikayet etme hakkı kalkacaktır. Soruşturma ve kovuşturması şikayet süresinde yapılmadığı zaman yapılmayacaktır.
Süresinde şikayet yoluna başlatılmaktadır. Soruşturma ve kovuşturma aşaması şikayete tabi suçtur. Mağdur şikayetinden vazgeçtiğini belirtir ise dava şikayetin geri çekilmesinden dolayı düşecektir.
Israrlı Takip Suçunda Uzlaşma
Israrlı takip suçunda, 27.05.2022 tarihinde getirilen düzenlemeyle Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. maddesinde soruşturulması veya kovuşturulması şikayete bağlı olsa bile ısrarlı takip suçu da uzlaşmaya tabi olan suç olmadığı belirtilmiştir.
Israrlı Takip Suçunda Sosyal Medya
Fail tarafından Instagram, Twitter ve Facebook, Snapchat, Whatsapp gibi birçok sosyal medya üzerinden mağduru ısrarla rahatsız edecek şekilde arayabilir, mesaj gönderebilir. Bu durumlarda fail, ısrarlı takip suçunu işlemiş olacaktır. Bunun yanında failin kendi sosyal medya üzerinden rahatsız etmesi gerekmektedir.
Israrlı Takip Suçu Görevli Mahkeme
Israrlı takip suçundan görevli olan mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Israrlı Takip Suçu Yetkili Mahkeme
Suçun işlendiği yer yetkili mahkeme olup suçun işlendiği yer asliye ceza mahkemesinde görülecektir.
Israrla Takip Suçunun Cezası
Israrlı takip suçundan yargılanan kimse adına altı aydan iki yıla kadar cezalandırılacaktır. Suç adına öngörülen yaptırımların sınırı nedeniyle adli para cezası verilebilecektir. Fail hakkında verilen hapis cezası mahkeme tarafından adli para cezasına çevrilebilecektir. Adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasına çevrilecektir.
Bunun yanında ısrarlı takip suçu nedeniyle fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi mümkündür.
Israrlı takip suçundan cezanın ertelenmesi yönünde karar verilebilecektir.
Suç adına öngörülen üst sınır nedeniyle yeterli şüphenin varlığının olmasına rağmen kamu davasının açılmasının beş yıl süre ile ertelenmesine kararı verilebilecektir.
Israrlı takip suçuna ilişkin ceza davasının sonuçlanmasının sonucunda ya da yargılama aşaması devam ederken tazminat davası açılabilir. Kişi failin işlemiş olduğu suç nedeniyle mağdurun uğramış olduğu maddi ve manevi zararların tazminini talep etmek amacıyla tazminat davası açılabilecektir.