Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Kıymet Takdirine İtiraz

16.01.2024
205
Kıymet Takdirine İtiraz

Kıymet Takdiri Nedir?

Bir icra takibinde borçlunun üzerine haciz konulmuş taşınır/taşınmaz mallarının yani gayrimenkul, araç, elektronik eşyalar, ticari değeri olan hammaddeler ve nihai ürünler gibi malvarlıklarının değerinin belirlenmesi işlemidir. Kıymet takdiri yani değer hesaplanması, hacizli malın niteliğine göre icra memuru tarafından yapılabileceği gibi alanında uzman bilirkişiler tarafından ya da kanunda öngörülen kurum/kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.

Kıymet Takdirine İtiraz Nasıl Yapılır ?

Kıymet takdirine itiraz “şikayet” usulüne tabi olup, raporun tebliğinden itibaren yedi gün için icra mahkemesine yapılmalıdır. Ayrıca şikayet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

Kıymet takdiri yapıldıktan sonra tarafları tebliğ edilir. Bu değere itiraz edilebilir. Kıymet takdirine itiraz; icra dairesinin düzenlediği değere karşı yapılan itiraza denir. Kıymet takdirini düzenleyen icra dairesinin bulunduğu yerdeki İcra Mahkemesi’ne şikayette bulunulur ve yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılır. İcra Mahkemesi’nin şikayet üzerine verilen kararı kesindir.

Kıymet Takdirine Kimler İtirazda Bulunabilir ?

Kıymet takdirini şikâyette süre raporun ilgililere tebliğinden itibaren başlar. Kıymet takdiri tebliğ işlemi usulsüz olsa bile borçlunun en geç satış ilanının tebliğ edildiği tarihte kıymet takdirini öğrendiğinin kabulü gerekir.

Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer; borçlu, haciz koydurmuş olan alacaklı ve diğer ipotekli alacaklıları raporun gerçeği yansıtmadığını düşünüyorlarsa yeniden kıymet takdiri yapılması için icra mahkemesine başvurabilirler. İcra takibi borçlularından her birinin kıymet takdiri yapılan malın maliki olması aranmaksızın kıymet takdirine itiraz hakkı vardır.

Kıymet Takdirine İtiraz Satış İsteme Süresini Keser Mi?

Kıymet takdirine itiraz davası satış isteme süresini kesmez. Ancak bu davada satış işlemlerinin durdurulmasına karar verilmesi halinde süre durur.

Kıymet takdirine itiraz, icra müdürlüğünden satış talebinin yapılması ve satış talebinin icra müdürlüğünce kabulüne karar verilmesine engel değildir.

Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum
  1. berkay dedi ki:

    Kıymet takdirine itiraz süresi ne kadar

    1. alpserhukuk dedi ki:

      kıymet takdirine dair raporun tebliğinden itibaren yedi gün için icra mahkemesine yapılmalıdır. Ayrıca şikâyet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

  2. nurgül dedi ki:

    Kıymet takdirine itiraz davası kesin midir?

    1. alpserhukuk dedi ki:

      Kıymet takdirine itiraz üzerine icra hukuk mahkemesi gerekli raporları alır ve eksik bir husus yok ise karar verir. Bu kararlar İİK gereği kesindir.

  3. murat dedi ki:

    Kıymet takdirine itiraz satış işlemini durdurur mu?

  4. sefa dedi ki:

    Kıymet takdirine itiraz edilmezse ne olur?

    1. alpserhukuk dedi ki:

      Hacizli malın satış işlemlerine geçilecektir. Ancak usulsüz bir iş yapılmış ise ilerleyen safhada ihalenin feshi davası haklarınız saklıdır.

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara