Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

ORTAK VELAYET HANGİ HALLERDE VERİLİR?

ORTAK VELAYET HANGİ HALLERDE VERİLİR?

Ortak Velayet Nedir?

Ortak velayet kavramı; velayet hakkını içeren tüm konularda anne ve babanın eşit derecede söz hakkının olmasıdır. Ortak velayet kullanımı evlilik birliği içerisinde esastır. Ancak boşanma davası sonuçlandığında müşterek çocuk var ise velayet taraflardan birine verilmektedir.

Ortak Velayet Kararı Hangi Hallerde Verilir?

1)Tarafların Ortak Velayeti Kabul Etmeleri Gerekmektedir

İki tarafın beraberce ortak velayet talebinde bulunması veya bir tarafın buna yönelik talebini diğer tarafın da kabul etmesi halinde bu şart sağlanmış olacaktır. İki tarafında ortak velayeti kabul etmesi gerekmektedir.

2)Çocuğun Üstün Yararının Bulunması Gerekmektedir

Çocuğun üstün yararının gözetilmesi, her somut olay bakımından ayrı ayrı incelenmelidir. Çocuğun menfaati ise, ekonomik, psikolojik menfaatler olarak düşünülebilir. Örneğin; tarafların ayrı şehirlerde ya da ayrı ülkelerde yaşamaları, çocuğun yetiştirilmesi bakımından çok fazla fikir ayrılıkları yaşamaları gibi durumlarda çocuğun menfaatinin olmayacağı kabul edilir.

Bunun dışında yükümlülüklerin ağır bir şekilde ihmal edilmesi, çocuğa yeterince ilgi gösterilmemesi, ebeveynler arasında süreklilik arz eden bir çatışma olması veya birbirleriyle sağlıklı bir şekilde iletişim kuramamaları durumlarında da velayetin anne-baba arasında ortak olarak kullanılması çocuğun menfaatine olmayacaktır.

3)Hakimin Birlikte Velayeti Uygun Bulması Gerekmektedir

Hakim; tarafların velayeti beraberce sürdürebileceğine ikna olmadığı takdirde bu kararı vermek zorunda değildir. Bunların yanında çocuğun görüşü alınmalı, çocuğun algısının yeterli olmadığı durumlarda uzman görüşüne başvurulması gerekliliği de unutulmamalıdır.

4)Kişisel İlişki Durumu

Velayetinin ortak kullanılmasına karar verilen çocuk, yine anne veya babadan biriyle devamlı olarak kalmaya devam eder. Bu durumun doğal sonucu olarak da diğer tarafla çocuk arasında, boşanma sonıcunda velayet taraflardan birine verildiğinde kurulduğu şekilde kişisel ilişki kurulur.

Ortak Velayetin Dezavantajları Nelerdir?

Ortak velayetin de bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu dezavantajlar, ebeveynlerin ve çocukların hayatında olumsuz etkilere neden olabilir.

1.İletişim sorunları: Ortak velayet düzenlemesi, ebeveynlerin iletişim sorunlarına yol açabilir. Ebeveynler arasında tartışmalar ve anlaşmazlıklar yaşanabilir.

2. Uyum zorluğu: Ortak velayet, çocukların iki ev arasında sürekli olarak hareket etmesi anlamına gelir. Bu durum, çocukların kendilerini her iki evde de rahat hissetmelerini zorlaştırabilir ve uyum sağlamalarını engelleyebilir.

3. Çatışmalar:Ebeveynlerin birbirleriyle iletişim kuramadığı veya anlaşamadığı durumlarda, çocuklar arada kalabilirler ve kendilerini sorunlu bir durumda bulabilirler

4. Düzenli bir yaşamın yokluğu: Çocukların iki ev arasında hareket etmesi, okul veya arkadaşlarla geçirilen zaman gibi düzenli etkinlikleri aksatabilir. Çocuklar, her iki ebeveynin evinde değişen kurallar ve rutinler ile başa çıkmak zorunda kalabilirler.

5. Yetersiz ebeveynlik: Bazı durumlarda, ebeveynler ortak velayet düzenlemesine uymayabilirler ve çocukları yeterince ilgi ve sevgiyle besleyemeyebilirler. Bu durumda çocukların ruh sağlıkları ve gelişimi olumsuz etkilenebilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara