Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

GÜMRÜK KAÇAKÇILIK SUÇU

GÜMRÜK KAÇAKÇILIK SUÇU

GÜMRÜK KAÇAKÇILIK SUÇU

Türk Ceza Kanunu’ muzun 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre gümrük kaçakçılığı;

İthalat kaçakçılığı, ihracat kaçakçılığı olarak ikiye ayrılmaktadır. Eşyanın gümrük işlemlerini tabi tutulmaksızın ithal edilmesi, yani yurtdışından Türkiye’ye sokulması, “ithalat kaçakçılığı suçu” olarak nitelendirilir. Failin gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, nitelik veya fiyatını farklı göstererek ilgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanması şeklindeki seçimlik hareketle işlenmesi ihracat suçunu oluşturur.

İthalat kaçakçılığı suçunun cezası; malların gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulmasında 1-5 yıl arasında hapis cezası ve 10bin güne kadar adli para cezasıdır. Kaçak mal, gümrük kapıları dışından ülkeye sokuluyorsa, verilecek ceza, verilen cezanın 3’te 1’nden yarısına kadar artırılmaktadır.

Gümrük kaçakçılığı konusunda önemli bir husus da suçlunun cezalandırılması için, ithal edilen malın yasak olmayan eşyalardan olması gereklidir. İhracat kaçakçılığı iki şekilde meydana gelmektedir. İhracı yasak olan malın ihraç edilmesi: İhracı yasak olan malın, ülke sınırları dışına çıkarılmasıdır. Suç ağır cezayı gerektiren bir suç ise daha ağır cezalar verilir. Hayali ihracat: Suçlunun ihracat yapmasa da yapmış gibi göstererek maddi yönden yarar sağlamasıdır.

İhracat kaçakçılığı suçunun cezası ise işlenişine göre değişmektedir. İhracı yasak malın ülke dışına çıkarılmasında, ağır cezayı gerektirecek herhangi bir durum yoksa, 1-3 yıl arasında hapis ve 5bin güne kadar adli para cezası verilir. Hayali ihracat durumunda; suçu işleyen kişi malın cinsi, miktarı, niteliği, fiyatı gibi kriterleri farklı göstererek, maddi yönden yarar sağlıyorsa, 1-5 yıl hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara