Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Tahliye Davası Nedir ?

Tahliye Davası Nedir ?

Tahliye davası nedir ? TBK m.352/2 uyarınca kiraya veren kira bedelini ödemeyen kiracıya yazılı olarak farklı zamanlarda iki haklı ihtar göndermesi halinde tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirebilir.

TBK m.352/2

 “Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.”

İki Haklı İhtar Yoluyla Kiracıyı Tahliye Edebilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

-Kiracı aynı kira yılı içinde iki aya ait kira bedelini ödememiş olmalıdır

İki ihtar aynı ödeme ayına ait olmamalıdır. İki farklı aya ait kira bedelinin ödenmemesi gerekmektedir. Kira yılı içerisindeki iki farklı ay için iki ayrı ihtar çekilmelidir. İhtarlar aynı kira dönemine ait olmalıdır. İhtarlar ayrı ayrı muaccel kira bedellerine ilişkin olmalıdır.

-Kiraya veren kira bedelini ödemeyen kiracıya iki haklı ihtarda bulunmalıdır

İhtarlar haklı nedenle çekilmiş olmalıdır. Kira borcu muaccel olmasına karşın ödenmemiş olmalıdır. İlgili ihtar yazılı olmalıdır. Ödenmeyen kiranın hangi aya ait olduğu, bedeli ve ödenmesi gerektiği belirtilmelidir. Bu noktada kiracıya bir süre tanınmalıdır. Haklı sebeple kastedilen muaccel olan kira bedelinin ödenmesi borcunun yerine getirilmemesidir. Muaccel olmayan kira alacakları için çekilen ihtarlar haklı ihtar olarak kabul edilmemektedir. Bu halde kiracıya yapılan icra takibi, temerrüt bildirimi vs. gibi ihtarlar da iki haklı ihtar nedeniyle tahliye için haklı ihtar olarak kabul edilmektedir.

-Kiraya veren ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açmalıdır

Kiraya verenin bu nedenle dayanarak dava açması için, kira süresinin bitiminden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açması gerekmektedir. Aksi halde kiraya veren dava açma hakkını kaybetmektedir.

Tahliye Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise davalı olan kiracının yerleşim yeri yani kiralanan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

Buna göre davacı olan kiraya veren kiraya verdiği taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açacaktır.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara