Ses Kaydı Almak Suç Oluşturur Mu?
Ses Kaydı Almak Suç Oluşturur Mu?
Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte ses ve görüntü kaydı almak (kamera kaydı almak) çok kolay hale gelmiştir. Ses kaydı almak suç mu diye yapılan aramalarla kişiler bu sorunun cevabını aramaktadır.
Özellikle hukuki konularda ve kişisel verilerin gizliliği konusunda kişilerin izni olmaksızın alınan görüntü ve ses kayıtlarının kullanılabilirliği tartışma yaratmaktadır. Ses kaydı veya görüntü kaydının alınmasının suç olabilmesi için aranan kriter bu kayıtların nasıl elde edildiğidir.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır. Kişinin rızası olmasa dahi bu kayıtların delil olarak kullanılabilmesi yani hukuka uygun kabul edilebilmesi için birtakım koşullar bulunmaktadır.
Ses Kaydı Yapmak Suç Mu?
Burada suç teşkil eden hareket kişiler arasında yapılan özel konuşmaların kayda alınmasıdır. Özelden kasıt ise aleni yapılıp yapılmadığıdır. Eğer kişiler arasında yapılan konuşmalar üçüncü kişiler tarafından duyulması için özel çaba gerektirir ise bu konuşma aleni bir konuşma değildir. Yani diğer üçüncü kişiler tarafından duyulması için çaba sarf edilmeyen konuşmalar alenidir ve herkes rahatlıkla duyabilecektir. Dolayısıyla aleni konuşmaların kayda alınması işbu suçu oluşturur.
Dolayısıyla elde edilen ses kayıtlarının ve görüntü kayıtlarının, fotoğraf çekimlerinin ve video çekimlerinin yukarıda bahsedilen durumlarda yapılması halinde Türk Ceza Hukuku’nda yer alan işbu suçları teşkil ettiğini söylemek gerekir. Bu sebeple bu kayıtların hukuka uygun olarak elde edilerek suç teşkil etmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak izinsiz ses kaydı almak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olup, ses kaydının içeriği ve ses kaydının alınma nedeni bazı hallerde suç unsurunu ortadan kaldırabilmektedir.