Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACININ İCRA YOLU İLE TAHLİYESİ

KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACININ İCRA YOLU İLE TAHLİYESİ

Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yol, kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılmasıdır. Bu icra takibinde, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilmelidir.

Ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içinde borca itiraz edilmezse ve 30 gün içinde ödeme yapılmazsa tahliye edilebileceği hususu borçluya bildirilir. Borçlu tarafından ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmezse ancak 30 günlük süre içinde takip masrafları dahil tüm borçlar ödenirse bu halde borçlu tahliye edilemez. Fakat 30 günlük süre içinde ödeme yapılmazsa icra hukuk mahkemesi nezdinde tahliye davası ikame edilir. Kiracı tarafından borca itiraz edildiyse bu takdirde icra hukuk mahkemesinden hem itirazın kaldırılması hem tahliye talep edilir.

Talebinde tahliye istemiş olup olmadığını inceler. Eğer takip talebinde tahliye istememişse, alacaklı-kiralayanın tahliye talebinin reddine karar verir. Sonra, borçlu-kiracıya gönderilen ödeme emrinin kanuna uygun olup olmadığını özellikle; gönderilen örnek:13 ihtarlı ödeme emrinde ‘ödeme’ ve ‘itiraz’ sürelerinin kanuna uygun olarak belirtilmiş olup olmadığını ve “örnek: 13 ihtarlı ödeme emri yerine hatalı olarak örnek:7 ödeme emri gönderilmiş olup olmadığını; itirazın kaldırılması ve tahliye talebinin altı aylık süre içinde yapılmış olup olmadığını araştırır.

Eğer, alacaklı-kiralayan; ödeme emrinde belirtilen “ödeme süresi” geçmeden icra mahkemesine hem “itirazın kaldırılması” ve hem de “tahliye” ye karar verilmesi için başvurmuşsa, alacaklı-kiralayanın “tahliye” istemi reddedilmeli ve “itirazın kaldırılması” istemi incelenmelidir.

Alacaklı takip talebinde sözlü kira sözleşmesine dayanmışsa, borçlu-kiracının bu kira sözleşmesine itiraz etmiş
olması halinde, alacaklı-kiralayan, icra mahkemesine başvurup “itirazın kaldırılmasını ve tahliyeye karar verilmesini” isteyemez. Bu durumda, alacaklı-kiralayanın sulh hukuk mahkemesine başvurup “kira alacağının
ödenmesi ve temerrüt nedeniyle tahliye kararı verilmesini” istemesi gerekir. Adi kira sözleşmesindeki imzanın borçlu tarafından inkar edilmesi durumunda da yine kira bedelinin ödenmesi ve tahliye istemi Sulh Hukuk Mahkemelerinden talep edilecektir.

İcra Mahkemesi tarafından kiraya verenin tahliye davası kabul edilir ve kiracının tahliyesine karar verilirse kiracı bu kararı üst yargıya taşıyabilmektedir. Tahliye davasında verilen kararın icra edilebilmesi için kesinleşmesine gerek yoktur. Fakat tahliye davası kararının kiracıya tebliği ile 10 günlük sürenin geçmesi gereklidir. Hak kaybına uğramamak, doğru ve  hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilmek için konusunda uzman bir ekiple çalışmanız tavsiye olunur.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara