Kara Para Aklama Suçu ve Cezası
Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması suçu, eski adıyla kara para aklama suçu; alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan elde edilen para, altın, hisse senedi, menkul mal vb. malvarlığı değerlerinin yurt dışına transfer edilmesi veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yöntemle elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak amacıyla çeşitli işlemlere tabi tutulmasıdır (TCK m.282). Uygulamada bu suça, suç gelirini aklama suçu da denilmektedir.
Kara Para Aklama Suçunun Cezası
Kara para aklama suçunun (Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklanması) cezası şu şekildedir:
Alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tâbi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m.282/1).
Birinci fıkradaki suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, bu suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.282/2).
Bu suçun, kamu görevlisi tarafından veya belli bir meslek sahibi kişi tarafından bu mesleğin icrası sırasında işlenmesi halinde, verilecek hapis cezası yarı oranında artırılır (TCK m.282/3). Kamu görevlisi, memur, avukat, hakim, savcı, polis, milletvekili, müfettiş vb. atama, seçim veya yargısal görev yapan tüm kişileri ifade etmektedir (TCK m.6).
Bu suçun, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır (TCK m.282/4).
Bu suçun işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
Kara Para Aklama Suçunun Seçimlik Hareketler Nelerdir?
1.Seçimlik hareket, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin yurt dışına transfer edilmesidir.
2.Seçimlik hareket, suç gelirinin gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla çeşitli işlemlere tabi tutulmasıdır.
Kara Para Aklama Suçu Etkin Pişmanlık
Kişi suç işledikten sonra pişman olduğu takdirde suç sebebi ile ortaya çıkan zararları giderirse ceza indirimi hükümleri kapsamında bu haktan yararlanabilmektedir. Bir suçu işledikten sonra kişi özgür iradesi ile pişman olduğunda ve suç olarak kabul edilen hukuka aykırı fiillerin yol açtığı sonuçları giderdiğinde ceza adaletine olumlu davranışları sebebi ile katkı sunar.
Suçun niteliğine bağlı olarak kişi etkin pişmanlık gösterdiği takdirde ceza indirimi ya da cezasızlık durumu söz konusu olabilmektedir. Yargılanan kişinin soruşturma ya da kovuşturma aşamasında suça yardım edenleri, suç ortaklarını, suça azmettirenleri ilgili makamlara bildirmesi etkin pişmanlıktan yararlanabilmesini sağlar.