Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu

24.11.2023
408
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu

Resmi belgede sahtecilik suçu, yalnızca resmi memur tarafından düzenlenebilen belgelerde işlenebilmektedir. Bir belgeyi gerçekmiş gibi göstererek, o belge üzerinden hile yoluna giderek sahtecilik suçu işlenmiş olacaktır. Resmi belge üzerinden yapılan sahteciliğin yaptırımı da ağır olup bu suç ile toplumun güveni korunmak istenmiştir. Söz konusu belgeler devlet ile toplum arasında kurulan hukuki ilişkileri ele almaktadır. Bu nedenle resmi belgede sahtecilik suçu adı altında belgenin gerçekliğine şüphe duyulmaması sağlanmıştır.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Özellikleri

Resmi belgede sahtecilik suçunun işlenebilmesi için bir belge olmalıdır ancak belgenin resmi memur tarafından düzenleyebilecek bir belge olması gerekmektedir. Çek, bono, vekaletname, ruhsat, pasaport gibi resmi belgeler üzerinden resmi belgede sahtecilik suçu işlenebilmektedir.

Suçun faili herkes olabilmektedir. Ancak suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde suçun nitelikli hali (ağırlaştırıcı hali) uygulanacak ve daha ağır cezai yaptırım uygulanacaktır. Suçun mağduru toplumdur, haksızlığa uğrayan kişilerin da davaya katılma hakları bulunmaktadır.

Resmi belgede aldatma kabiliyetinin (iğfal kabiliyetinin) olması önemli bir konudur. Belgenin aldatıcılık özelliği olmaması halinde suç işlenmiş sayılmayacaktır. Özensizlikten veya dikkatsizlikten doğan hatalarla resmi belge üzerinde yapılan işlemlerde aldatıcılık meydana gelmemektedir.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası Nedir?

Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.

Resmi belgede sahtecilik suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) ve cezanın ertelenmesi mümkündür.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçuna Teşebbüs Mümkün Müdür?

Sahte belgede sahtecilik suçunu işleyeceğini kararlaştıran fail, suça konu eylemleri gerçekleştirmeye başlayıp elinde olmayan nedenlerle tamamlayamayabilir. Bu durumda failin resmi belgede sahtecilik suçuna teşebbüsten cezalandırılması gerekecektir. Belirtmek gerekir ki burada tamamlanamayan resmi belgenin aldatma kabiliyetinin olmaması halinde teşebbüs hükümlerinin de uygulanma alanı bulunmayacaktır.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara