Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Bilişim Suçları

17.10.2022
472
Bilişim Suçları

Bilişim Suçları

Sadece bilişim ortamında işlenebilen, bilgisayar ve internete özgü suçlar dar anlamda bilişim suçlarıdır. Bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde girme veya bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları bu suçlara örnek olarak gösterilebilir.

Geniş anlamda bilişim suçları ise bilişim sistemleri kullanılarak veya bilişim sistemlerinden yararlanılarak işlenen suçlardır.

BİLİŞİM SUÇLARININ İŞLENME ŞEKİLLERİ NELERDİR?

Bilişim suçlarının işlenme şekilleri genellikle kendini farklı şekillerde gösterir. Bunlar: Truva atı, Hackleme, Veri Aldatmacası, Virüsler, Spamler veya Ağ Solucanları olabilir. 

Bunlar hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

Truva Atı (Trojen Horse): Görünürde yararlı gibi duran ve bir işlev yerine getirmek görüntüsünde olan ancak aslında bilişim sistemine zarar verecek faaliyetlerde bulunan zararlı yazılımlardır. Bu yazılımlar programlar veya internet siteleri aracılığı ile bilişim sistemlerine sızabilirler. Çoğu antivirüs programları ile tespit edilip bilgisayar veya diğer sisteminizden silinebilir ancak sisteminizde bulundukları sürece bilişim sistemlerine girme suçu, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme gibi suçlar işlenebilmektedir. 

Hacking (Hackleme): Hacker denen bu kişiler Bilişim sistemi ve bilgisayarlar konusunda bilgi sahibi ve yetenekli kişilerin, bu yeteneklerini kullanarak çeşitli yol ve yöntemlerle bilişim sistemlerine hukuka aykırı şekilde girmesi veya sistemde değişiklikler yapması halidir. Hackleme işleminin bilişim sistemine vereceği zarar, hackerın yeteneği ve amacı ile orantılıdır. Hackleme Bilişim Sistemlerine Girme suçu kapsamındadır ancak hackerın sisteme girişinden sonra sistemde yapacağı hareketlerle orantılı olarak sistemi engelleme, bozma ve verileri değiştirme gibi suçlar da eklenebilir.

Virüsler: Bilgisayar virüsleri bilindiği üzere bilişim sistemini kullanarak kendisini çoğaltabilen, kopyalarını ise başka bilişim sistemlerine de bulaştırmak suretiyle başka sistemleri de zincirleme şekilde etkileyebilen zararlı yazılımlardır.

Spam: İstenmeyen posta anlamına gelen “spam” İstenmeyen kısa mesajlar ve mailler şeklinde görülür. Kendi başına bir suç teşkil etmez ancak spam içine yerleştirilebilen truva atı veya virüs gibi yazılımlar ile nakşa suçlar için elverişli hale gelebilmektedir. Yine spam yoluyla bir kişiye psikolojik ya da cinsel tacizde bulunulabilir. Bu durumda spam göndermek bilişim suçları aracılığı ile hakaret, tehdit gibi suçların işlenmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ağ Solucanları: Virüslere benzeyen, ancak bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kendi kendini çalıştırabilen ve kendi kopyalarını ağa bağlı olan başka bilişim sistemlerine de kopyalayabilen bir program türüdür. Ancak ağ solucanları mutlaka sisteme zarar vermezler ve bilişim sistemine zarar vermeden içerisindeki bilgileri kopyalamak amacıyla da kullanılabilirler. Bu durumda verinin izinsiz kopyalanarak başka bir yere taşınması söz konusu olur. TCK 244. maddesindeki suç söz konusu olacaktır.

5237 sayılı TCK’nin 16. Bölümü (TCK 243-246) “Bilişim Alanında Suçlar” başlığını taşımaktadır. Bu kısımdaki suçlar;

  • Bilişim sistemine girme (TCK 243. madde)
  • Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme (TCK 244. madde)
  • Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması (TCK 245. madde)
  • Yasak program ve hack (TCK 245. madde)

Bilişim suç; bilişim sistemlerinin ve/veya verilerin kullanıldığı ya da bu sistem ya da verilere karşı işlenen her türlü suçtur. Diğer bir tanımla bilişim suçu ise, verilere ve/veya bilişim sistemlerine veya sistemin/verilerin düzgün ve işlevsel işleyişine, güvenliğine ya da bütünlüğüne karşı işlenen suçlardır. Bilişim sistemlerinin kullanıldığı diğer suçlar için ise “suçun işlenmesinde bilişim sistemlerinin araç olarak kullanıldığı suçlar” olarak tanımlanabilir.

Bunun yanında TCK’de düzenlenen bir çok suç tipi bilişim sistemleri aracılığı ile işlenebilir. Bu durumda verilen ceza arttırılır. Bu suç tiplerine örnek verecek olursak;

  • Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle dolandırıcılık,
  • Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle hırsızlık,
  • Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle bahis oynanması ve aracılık edilmesi

Siber suçlar şikayet et ile başlar. Sonrasında savcılık soruşturma başlatır. Devamında savcılık takipsizlik kararı verebilir ve dosyayı kapatabilir. İkinci ihtimalde iddianame düzenler ve kovuşturma aşamasına geçilir. Bilişim suçları nereye nasıl şikayet edilir? sorusunu cevaplamadan önce bilişim suçlarında en fazla yaşanan örnekleri saymakta fayda vardır.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara