Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Kaçakçılık Suçları

06.12.2023
168
Kaçakçılık Suçları

Kaçakçılık suçu, ülkeye girişi ya da çıkışı gümrüğe tabi kılınan eşyaların gümrük işlemlerine tabi olmadan ülkeye sokulması yahut çıkarılmasıdır. Kaçakçılık suçlarının tamamı kamu zararına neden olur. Zira gümrük işlemleri, devletin ekonomik hakları elde etmesine ve gümrükten geçen eşyaların standardının belirlenmesinde önemlidir. Uygulamada bu suça “gümrük kaçakçılığı suçu” da denilmektedir.

Kaçakçılık Suçları Mevzuatı

Kaçakçılık suçu teşkil eden fiiller derli toplu bir şekilde 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçları ile ilgili uygulama yapılırken özel bir ceza kanunu niteliğinde olan Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu 5237 sayılı TCK’nın genel hükümleriyle birlikte değerlendirilmelidir.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, aşağıdaki kaçakçılık suçları açısından uygulanmaz;

1-Silah Kaçakçılığı Suçu

Silah kaçakçılığı suçu, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu’nun 12. maddesinde düzenlenmiştir. 6136 sayılı kanun, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre özel kanun niteliğindedir. Suçun konusu da ayrı özellikler arz ettiğinden, silah kaçakçılığı suçu açısından 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uygulanmaz.

2-Uyuşturucu Kaçakçılığı Suçu

 Uyuşturucu kaçakçılığı suçu, 5237 sayılı TCK’nın 188. maddesinde uyuşturucu madde ihracı veya ithali suçu olarak düzenlenmiştir. TCK’da suçun konusu açık bir şekilde uyuşturucu ve uyarıcı madde olarak belirlendiğinden, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçu açısından 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu değil, TCK 188. madde hükümleri uygulanacaktır.

3-Kaçak Tütün ve Alkol Üretme Suçu

Ticari amaç olmaksızın, usule aykırı bir şekilde belli bir miktarda alkol veya tütün üretenler 4733 sayılı Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 8. maddesine göre cezalandırılmaktadır. Alkol veya tütün kaçakçılığı suçu, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda cezai yaptırıma bağlandığından, bu kaçakçılık suçları açısından 5607 sayılı kanun uygulanacaktır.

4-Kültür ve Tarihi Eser Kaçakçılığı Suçu

Kültür ve tabiat varlıkları, 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Kültür ve tabiat varlıklarının yurtdışına çıkarılması “kültür ve tarihi eser kaçakçılığı suçu” olarak kabul edilmiş olup 2863 sayılı kanunun 68. maddesi ile yaptırıma bağlanmıştır. Bu kaçakçılık suçu açısından da 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uygulanmaz.

Kaçakçılık Suçlarında Etkin Pişmanlık

Etkin pişmanlık, suç teşkil eden bir fiilin işlenmesi sebebiyle failin pişman olması ve suçtan ötürü oluşan zararı telafi etmesi halinde, ceza indirimine zemin hazırlayan ceza hukuku kurumudur. Kaçakçılık suçunu işleyen bir kişi, suçun resmi mercilerce haberdar olunmasından önce fiili ve diğer failleri ve suça konu eşyanın saklandığı yerleri yetkili makamlara haber verirse, kişi tarafından verilen bilginin, suçun faillerinin yakalanmasını yahut eşyanın ele geçirilmesini sağlaması durumunda ceza almaz. Yetkili merciiler tarafından haber alınmasından sonra fiilin tamamıyla meydana çıkmasına yardım eden kişiye verilecek ceza üçte iki oranında indirilir.

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve HAGB

Kaçakçılık suçlarında, faile hükmedilen hapis cezasının belirli şartlarda adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Bununla birlikte, kaçakçılık suçları sebebiyle hükmedilen hapis cezası hakkında HAGB kararı verilebilir. Cezanın, ceza infaz kurumunda infazından koşullu vazgeçilmesini ifade eden erteleme kurumu, kaçakçılık suçları sebebiyle hükmedilen hapis cezalarında uygulanabilir

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. FIRAT dedi ki:

    MERHABA Kaçakçılık suçu paraya çevrilir mi?

    1. alpserhukuk dedi ki:

      Kaçakçılık suçundan dolayı faile hükmedilen hapis cezasının belirli koşullarda adli para cezasına çevrilebilmesi mümkündür.

  2. burak dedi ki:

    iyi günler kaçakçılık suçu şikayete tabi midir tşk

    1. alpserhukuk dedi ki:

      soruşturulması şikâyete tabi değildir, re’sen soruşturulur. Adli makamların suçtan haberdar olması yeterli olacaktır.

  3. mehmet tuğ dedi ki:

    iyi günler açakçılık suçlarında ceza kaç yıldan başlıyor cvplar msınız teşkkler

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara