Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Taksirle Ölüme Neden Olma

14.12.2023
498
Taksirle Ölüme Neden Olma

Taksir; öngörülebilir ve önlenebilir  bir neticeyi öngörmek ve önlemek hususunda, gerekli dikkat ve özenin  ihmal edilmesidir. Ceza Hukuku anlamında ise dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesi demektir. Taksirle adam öldürme ise, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı kusurlu bir davranış ile öngörülebilir nitelikte bir sonucun öngörülemeyerek ortaya çıkması ve dolayısıyla bir kimsenin hayatına son verilmesidir.

Taksirin Unsurları

  • Fiilin taksirle işlenebilen bir suç olması,
  • Dikkat ve özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesi,
  • Hareketin bilerek ve istenerek yapılması,
  • Neticenin öngörülebilir olması,
  • Neticenin istenmemesi,
  • Hareket ile netice arasında nedensellik bağının bulunması.

Taksirle Öldürme Suçunun Cezası

TCK M. 22/4’te; “taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.” denilmekte ise de; kusurun az olması, yalnızca alt ve üst sınırlar arasında cezanın belirlenmesi bakımından göz önünde bulundurulacak, buna karşılık kusur ne kadar az olursa olsun, alt sınır olan 2 yılın altına inilemeyecektir. Kusurun azlığı gerekçe gösterilerek alt sınırın altına inerek artık ceza verilemese de, cezanın alt ve üst sınırlar arasında tayini açısından elbette kusurun yoğunluğu önemlidir.

Trafik Kazası ve Taksirle Öldürme

Dikkat ve özen yükümlülüğünün içeriğinin belirlenmesinde güven ilkesine dayanılmaktadır. Güven ilkesi, özellikle trafikte önemli bir rol oynamaktadır. Buna göre, trafik kurallarına uygun hareket eden kişi, diğer kişilerin de dikkat ve özen yükümlülüğüne uygun hareket ettiğine güvenmek durumundadır. Bunun dayanağını, esas itibariyle, herkesin kendi davranışından dolayı sorumlu tutulacağı kuralı oluşturmaktadır. Yargıtay; hız sınırının aşılması suretiyle trafik kazasına sebebiyet verildiği durumlarda, bilinçli taksir hükümlerini uygulamamaktadır. Alkollü araç kullanma durumunda ise, yeni kararlarına, 1.00 promil sınırının aşılması durumunda bilinçli taksire başvurmaktadır.

Taksirle Öldürme Suçunda Şikayet Süresi ve Zamanaşımı

Taksirle öldürme suçu şikayete tabi değildir. Taksirle öldürme suçu savcılık tarafından re’sen 15 yıllık dava zamanaşımı süresi içerisinde soruşturulacak olup, kamu davası olması sebebiyle de şikayetten vazgeçme açılacak kamu davasını düşürmeyecektir.

Taksirle Öldürme Suçunda Yetkili ve Görevli Mahkeme

Taksirle öldürme suçunda yetkili mahkeme; taksirli hareketin yapıldığı yer mahkemesidir. Taksirle öldürme suçunda görevli mahkeme; TCK M.85/1 kapsamında kalıyorsa Asliye Ceza Mahkemesi TCK M:85/2 kapsamında ise Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara