Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Mali Suç ve Çeşitleri

05.12.2023
716
Mali Suç ve Çeşitleri

Mali suçlarda taraflardan biri karşı tarafın zarar etmesine neden olacak bir eylemi yerine getirirken kendisi de bu olay sonucunda haksız bir kazanç elde etmektedir. Mali suç kapsamına dolandırıcılık suçları, kaçakçılık suçları, yolsuzluk ve rüşvet suçları, kalpazanlık, mali sektör suçları ve kara para aklama sayılabilir.

Dolandırıcılık Suçları

Dolandırıcılık en temel anlamıyla aldatma kastı ile yapılan eylemlerdir. Türk Ceza Kanununun 157. Maddesinde düzenlenmiştir. Dolandırıcılık suçu ceza kanununda “Malvarlığına Karşı Suçlar” bölümü altında yer almaktadır. Dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak kendisine veya bir başkasına bir yarar sağlanmasını içermektedir. Kullanılan araç veya mağdurun niteliğine göre bu suç “nitelikli dolandırıcılık” olabilmektedir.

Kaçakçılık Suçları

Kaçakçılık suçları temelinde ekonomik suçlar kategorisinde yer almaktadır. Kaçakçılık suçları ile ilgili yaptırımlar ve mevzuat 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun tamamına bakıldığında da devletin ekonomik ve mali düzenine aykırı davrananları cezalandırma amacı taşıdığı tespit edilmektedir. Kaçakçılık 5706 sayılı kanunda; “bir malın gümrük işlemlerine girmeden ülke sınırlarından geçirilmesi” şeklinde tanımlanmıştır. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Madde 3’de suçun cezası “İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası” olarak belirlenmiştir.

Kalpazanlık Suçları

 Kalpazanlık suçu Türk Ceza Kanunu’nda parada sahtecilik başlığı altında tanımlanmıştır. Kanunun 197. maddesine göre “ parayı sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır”.

Kara Para Aklama Suçu

Kara Para aklama fiili; bir suç dolayısıyla kanunsuz yollardan elde edilen kazancın saklanarak, kanuni bir şekilde kazanılmış gibi gösterebilmek amacıyla çeşitli metotlar kullanarak mali sisteme kanalize ettirilmesi faaliyetidir. Kara paranın aklanabilmesi için ilk başta bir suç neticesinde elde edilmiş bir gelirin olması gerekir.

Aklama suçu Türk Ceza Kanununda “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama” suçu olarak 282’nci maddede düzenlenmiştir. Buna göre Alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tâbi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Kara para aklama suçunun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde cezanın arttırılması öngörülmüş ve örgütlü kara para aklama suçunun cezası; 6 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 40 bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara