Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

TÜRK VATANDAŞLIĞI İÇİN KONUTA 400 BİN DOLAR KRİTERİ VE SÜREÇ

TÜRK VATANDAŞLIĞI İÇİN KONUTA 400 BİN DOLAR KRİTERİ VE SÜREÇ

TÜRK VATANDAŞLIĞI İÇİN KONUTA 400 BİN DOLAR KRİTERİ VE SÜREÇ

Türk vatandaşlığına başvuruda alınacak gayrimenkul değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığındaki son Kabine toplantısında görüşülen düzenlemeye göre, yabancının aldığı konuta 3 yıl boyunca satılmaması yönünde şerh koyulacak.

İstisnai olarak Türk vatandaşlığına başvuru için satın alınması gereken gayrimenkulün değerinde artışa gidildi. Alınan bilgiye göre, önceki günkü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde istisnai Türk vatandaşlığı için satın alınması gereken gayrimenkulün değerinin yükseltilmesi görüşüldü. Kabine Toplantısı’nda istisnai Türk vatandaşlığına başvuru için satın alınacak gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılması kararlaştırıldı.

Bu karar kapsamında Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in istisnai olarak Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin hükümlerin bulunduğu 20’nci maddesinin 2’nci fıkrasının “b” bendinde değişiklik yapılması öngörülüyor. Bu değişikliğin ilerleyen günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle en az 400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alanlar Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilecek.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler ve İzlenecek Prosedür

Yatırım yoluyla Türk vatandaşı olmak için gerekenler arasında bazı belgeler de yer alır. Buna göre şu belgelerin başvuru öncesinde tamamlanmış olması gerekir:

  • İlgili başvuru yolunu ihtiva eden başvuru formu
  • Hangi ülke vatandaşlığına sahip ise o ülkeden alınan kimlik belgesi
  • Yabancı eğer evli ise eşinin kimlik belgesi, 18 yaşının altında çocuğu varsa bunların kimlik belgesi
  • Aile fertleri ile olan aile bağını ispatlayan belgeler (evlilik cüzdanı vs.)
  • Ailenin diğer üyelerine ait vesikalık fotoğraflar
  • Doğum belgesi
  • Başvuran kişi boşanmış ise boşandığına dair resmi belge
  • Dul ise dul olduğuna dair belge (ölüm belgesi vb.)
  • Yabancıya verilen ikamet izin belgesi yahut turist vizesi
  • Başvuruda bulunan yabancının eşi yahut diğer yakınları Türk vatandaşı ise, bunların kimlik fotokopileri ve ikamet bilgileri
  • Başvuru öncesi yapılan ödemeye ilişkin belge, makbuz vb.

Bu belgelerin haricinde/öncesinde yabancı kişilerin taşınmaz satın alabilmesi için gereken belgeler de vardır. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Taşınmazı satın alacak yabancı kişinin Türkçeye çevrilmiş hali ile birlikte pasaportu ve fotokopisi
  • Yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketinden alınan gayrimenkul değer belgesi
  • Eğer taşınmaz konut veya işyeri ise zorunlu deprem sigortası poliçesi
  • Gayrimenkulü satan kişinin bir tane biometrik fotoğrafı, yabancı kişinin 2 adet biometrik fotoğrafı.
  • Yabancı kişi Türkçe bilmiyorsa yeminli tercümanın hazır bulundurulması gerekir.
  • Eğer taşınmaz satışı vekaletname ile vekile yaptırılıyorsa vekaletnamenin aslı. Eğer vekaletname Türkiye’de düzenlenmiş değilse, yeminli tercümanca çevrilmiş Türkçesi.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nereye Yapılır?

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının çeşitlerine ve bunlarla ilgili şartların yerine getirildiğinin tespitinin hangi merciler tarafından yapılacağına yazımızda değindik. Buna göre ilgili tespitler için başvurular yukarıda bahsettiğimiz bakanlık veya kurumlara yapılacaktır. Bununla beraber gayrimenkul satın alma yoluna ilişkin bazı başvuru yerlerinden bahsetmemiz gerekmektedir.

Taşınmazın satın alınması işlemi için tapu müdürlüğüne başvuru yapılacaktır. Bunun ardından yukarıda değindiğimiz gibi, kısa süreli ikamet izni alınmak durumundadır. Kısa süreli ikamet izni için belirttiğimiz evraklar hazırlanarak İl Göç İdaresine başvuru yapılır. Bu ikamet izninin alınmasının ardından vatandaşlık başvurusu yapılacaktır.

Tüm bu yollar için gereken şartların sağlanmasının ardından Türk vatandaşlığı başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yapılır.

Açıkça belli olduğu üzere bu süreç dikkat ve özen gösterilmesi gereken, hata yapıldığında zaman kaybına yol açan , resmi dairelerdeki işleyişi iyi bilen uzman ekip tarafından yönetilmesi gereken bir süreçtir. Dolayısıyla avukat yardımının öneminin en fazla olduğu alandır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara