Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

Şantaj Suçu Nedir? (TCK 107)

19.03.2024
443
Şantaj Suçu Nedir? (TCK 107)

Şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir görünüm biçimi olarak esasen mağdurun daha ağır bir şekilde huzursuz edilmesini cezalandırarak mağdurun iç huzur ve hürriyetini koruyan bir suç tipidir.

Şantaj Suçunun Şartları Nelerdir?

Şantaj suçunun oluşması için fail tarafından gerçekleştirilmesi gereken eylemler şunlardır:

  • Mağduru kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya zorlamak,
  • Mağduru haksız çıkar sağlamaya zorlamak,
  • Mağdurun şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunmak.

Söz konusu eylemlerden yalnızca birinin gerçekleştirilmiş olması, suçun oluşması için yeterlidir.

Şantajla Para İstemenin Cezası Nedir?

Şantajla para isteme cezası kanunda özel olarak düzenlenmiş bir alan değildir. Bu noktada telefonla para isteme hareketinin şantaj suçuna sebebiyet verip vermediğinin olay üzerinde değerlendirilmesi gerekecektir. 

Suçun unsurları bakımından ayrı ayrı değerlendirme yapıldığında şantajla para istemek failin haksız çıkar elde etmesine sebep olacaktır. Ayrıca para verilmemesi noktasında da ne yapacağı konusunda failin ifadelerine bakmak gerekecektir. Eğer fail para verilmemesi halinde bir şeyi yapmak veya yapmamaktan bahisle karşısındaki kişiyi tehdit etmişse veya kişi onur, şeref ve saygınlığına zarar verecek şeyleri açıklayacağı bahsiyle tehdit etmişse; şantaj suçu oluşur.

Şantaj Suçunun İspatı

Telefonla şantaj suçunun işlenmesi halinde kanun dışı ses kaydı ispat aracı mıdır? Yargıtay ses kaydı yasak deliller arasında olsa da kişinin suçu başka şekilde ispat etmesinin mümkün olmaması durumunda delil olarak ses kaydının kullanılabileceğine karar vermektedir.

Bu noktada fotoğrafla şantaj cezası ve resimli şantaj cezası ispatı telefon görüşmesi sırasında işlenen şantaj suçu ise ses kaydı almak delil olacaktır.

Şantaj Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı, Uzlaşma ve Görevli Mahkeme

Şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir şekli olduğundan takibi şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Şantaj suçu açısından herhangi bir şikayet süresi yoktur. Ancak, suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıl olup, suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl geçmeden mağdur aleyhine işlenen suç savcılığa bildirilmelidir. Aksi takdirde, dava zamanaşımı süresi dolacağından suç ile ilgili soruşturma yapılamayacaktır.

Şantaj suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.

Şantaj suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara