UYUŞTURUCU DAVASI NE KADAR SÜRER?
Uyuşturucu Davası Ne Kadar Sürer ? Uyuşturucu davaları ağır ceza mahkemeleri tarafından görülen davalardır. Uyuşturucu kullanmak ya da bulundurmak ile ticaretini yapmak arasında da ceza alma açısından bazı farklar olacaktır. Ceza davalarına konu olan kişilerin ceza avukatı vasıtasıyla temsil edilmeleri hak kaybı yaşamamaları açısından önemli olacaktır. Uyuşturucu madde kullanan ya da bulunduran kişinin 2-5 yıl aralığında bir süreyle cezalandırılma ihtimali olacaktır. Uyuşturucu madde kullanmak maksadıyla uyarıcı madde temini ya da bulundurulması kanunlarda suç olarak belirlenmiştir. Uyuşturucu madde ticareti yapan kişiler ise çeşitli cezalarla karşılaşabilmektedirler. Bu cezalar 10 yıldan az olmamak koşuluyla hapis cezası olabileceği gibi yüksek miktarlarda para cezası da olabilir.
Uyuşturucu madde kullanmak, satın almak veya bulundurmak suçuna yönelik işlem yapacak olan mahkeme asliye ceza mahkemesi olacaktır. Uyuşturucu madde bulundurma suçu ile ticaretini yapma suçu iki ayrı şekilde değerlendirileceğinden davaların işleyişi ve süreleri açısından da farklar olacaktır. Kullanmak maksadıyla uyuşturucu bulunduran kişilere uygulanan cezanın oranındaki artışı belirleyen sebepler ise kişinin bu maddeyi umumi veya umuma açık olarak bulunan alanlara 200 metreden daha yakın mesafede bulundurması ya da kullanmasıdır. Hapis cezası bu durumlarda 7 yıla kadar çıkabilmektedir. Cumhuriyet savcısı kamu adına şüpheliye deliller aracılığı ile dava açabilecektir. Cumhuriyet savcısı şüpheliye yönelik olarak beş yıla kadar kamu davasını erteleme kararını da verebilmektedir. Bu durumda şüpheli şahıs beş yıl boyunca kendisine bildirilen yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır.
Uyuşturucu madde davalarında bazı aşamalar söz konusu olacağından davanın tamamlanma süresi de farklılıklar gösterebilecektir. Bu davalarda cumhuriyet savcısı kamu adına dava açabilme yetkisine sahip merci olduğundan dava açmasının ardından davanın seyrinde bazı gelişmeler olabilmektedir.
Uyuşturucu Davasının Aşamaları
- Kamu davasının ertelenmesine yönelik cumhuriyet savcısının kararı
- Denetimli serbestlik uygulanması
Denetimli serbestliğin ihlali mahkemeye duruşma açma hakkını tanır. Sanık mahkemeye gelmekle yükümlüdür sanığın mahkemeye iştirak etmemesi ya da yazılı olarak söyleyeceklerini beyan etmemesi durumunda mahkeme hüküm verme yetkisine sahiptir.
Şüpheli, kendisine yüklenilen yükümlülükler konusunda uyumlu davranırsa uyuşturucu madde alma ve kullanma eylemlerini tekrar etmez ve tedaviye yönelik girişimlerde bulunursa kamu davası açılmayacağından hakkında kovuşturmaya yer olmadığı konusunda karar verilebilecektir.
Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer
Sanık tedavi süresince denetimli serbestlik ilkesinden yaralanır ve tedavisi bitince bu süreye bir yıl daha eklenebilir. Bu sürenin uzatılması üç yılı geçemez. Sanık hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilirse dava sona erecektir. Aksi durumda ise davaya devam edileceğine hükmolunacağından dava sürecinin ne kadar olacağı da belirsiz olacaktır. Bu tür davalar için tanımlanan süre ortalama 300 gün olarak belirlenmiş olsa dahi davanın seyrinde yaşanan gelişmeler sürenin değişmesinde etkili olacaktır.