Velayet İle İlgili Merak Edilen Detaylar
Velayet kavramı uzun yıllardır pek çok kişinin sıklıkla araştırdıkları konular arasında yer alır. Velayet, genel bir ifadeyle 18 yaşından küçük olan yani ergin sayılmayan kişilerin, hem bakımının hem de eğitiminin gerekli koşullarda sağlanması adına ebeveynlere tanınmış bir hak şeklinde tanımlanır. Aynı zamanda bu tanımlamaya hâkim tarafından kısıtlanmış olan ergin çocuklar da dâhildir.
Ayrıca bu hak, anne ve babaların ödevlerini de ifade eder. Türkiye’de geçerli olan medeni kanunda annelere ve babalara velayet hakkı tanınır. Bazı durumlarda velayetin ebeveynlerin üzerinden kaldırılması halinde de velayet, çocuğun her çeşit bakımını üstlenen akrabaya verilir. Bu durumlar ise farklı koşullar göre değişiklik gösterir. Boşanma davaları çoğu zaman karmaşık süreçlerdir. Bu süreçlerin iyi yönetilmesi ve istenilen sonuçların elde edilmesi açısından güvenilir ve alanında uzman boşanma avukatı ile çalışılması çok önemlidir.
Velayeti Kim Alır?
Bir çocuğun velayeti, eğer doğum sırasında evlilik içinde bulunuluyorsa anne ve babaya ait olur. Eğer evlilik dışı bir doğum durumu varsa, çocuğun velayeti anneye ait olur. Ancak boşanma davalarında velayet söz konusu olduğu zaman çocuğun menfaatleri kıstas alınır.
Çocuğun hangi ebeveyninin yanında en iyi şekilde yaşayacağı düşünülerek velayet kararı verilir. Çoğu zaman yaşı küçük olan çocukların velayeti, eğer anne ve babanın sosyal yaşam standartları birbirine yakınsa anneye verilir. Ama bu durum, kesin bir kural değildir. Bazı durumlarda yaşı küçük çocukların velayetinin babaya da verildiği görülür. Boşanma davalarında velayet için her zaman anne ve babaların hem maddi hem de manevi durumları göz önüne alınarak karar verilir.
Velayet Davalarında Çocuğun Fikri Alınır mı?
Boşanma davalarının bir kısmında velayet durumu, son derece çekişmeli geçer. Bu noktada da çocuğun fikrinin geçerli olup olmadığı düşünülür. Eğer çocuk 8 yaşından büyük ise mahkeme, dava sırasında kendisine hangi ebeveyni ile kalmak istediğini sorar. Bu doğrultuda ve şartların uygunluğu kapsamında karar verilir.
Ancak çocuk 8 yaşından küçük ise kendisine fikri sorulmaz. Bu durumda da genel olarak pedagog raporu alınır. Pedagog görüşmesinde çocuğun görüşleri alınarak bir rapor hazırlanır. Bazı durumlarda ise sosyal hizmetler tarafından ebeveynlere ev ziyareti yapılıp çocuğa da sorular sorulabilir. Mahkeme kararı da bu durumlar kapsamında şekillenir.
Ortak Velayet Ne Demek?
Eşlerin karşılıklı anlaşması durumunda, boşanma davalarında ortak velayet kararı alınabilir. Ancak ortak velayeti uygulamak, zor bir durumdur. Çünkü ortak velayette hem anne hem de baba eşit haklara sahip olur. Bunu uygulamaya dökmek ise her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle Eşlerin ortak velayet için detaylı şekilde düşünüp karar vermeleri gerekir.
Velayet Davası Sonunda Çocuğu Görme Sıklığı Nasıl Olur?
Velayet davasının sonuçlanmasından sonra karşı tarafla çocuğun belirli zamanlarda görüşme hakkı olur. Bu zaman dilimi genel olarak 2 haftada bir olacak şekilde belirlenir. Ancak, böyle bir zorunluluk yoktur. Eğer her iki taraf için de uygunsa farklı zaman dilimlerinde dahi görüşme sağlanabilir.