KAPALI CEZAEVİ VE AÇIK CEZAEVİ FARKLARI
KAPALI CEZAEVİ VE AÇIK CEZAEVİ FARKLARI
Açık cezaevine geçme şartları hükümlü ve aileleri tarafından sıkça tarafımıza sorulmaktadır. Bu soruya yanıt olarak şunları söylemek isteriz.
Bir hükümlünün açık cezaevine ayrılması, cezanın infazında ıslah gayesi ile kişiyi infaz sonrası topluma alıştırma, kazandırma amacına özgüdür. Bu itibarla, infazın bu evresi, şartla salıverme kurumunun bir sacayağını oluşturur. Son dönemde açık cezaevine ayrılan hükümlülerin burada izin koşullarını ihlal ederek firar etmeleri ile dışarı çıktıklarında suç işlemeleri tartışma konusu olmakta ve infazın bu aşamasını tartışmalı hale getirmektedir. Özellikle “cezaevinden izinli çıktı suç işledi” tarzında pek çok habere medyada rastlanmaktadır.
Açık cezaevi, ceza miktarının azlığı veya belli bir kısmının kapalı cezaevinde infaz edilmiş olması halinde, iyi halli hükümlünün toplumla yeniden bağ kurması ve üretim faaliyetine katılması için tasarlanmış cezaevi olarak tanımlanmaktadır. Açık cezaevinin içinde çeşitli meslek ve sanatları hükümlüye öğretmeye yarayan iş atölyeleri vardır. Hükümlü, belli bir süre sonra belli aralıklarla dışarıya çıkıp ailesiyle vakit geçirebilmektedir. Firara karşı güvenlik önlemleri sıkı olmayan açık cezaevine geçiş şartları bir yönetmelikle düzenlenmiştir.
Açık cezaevine geçiş şartları, açık cezaevine ayrılma yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelikle kimlerin kapalı cezaevine girmeden doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı olduğu, kimlerin kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olduğu ve açık cezaevine geçiş hakkı olmayan hükümlülerin kimler olduğu ifade edilmiştir.
AÇIK CEZAEVİNE GEÇİŞ ŞARTLARI
Açık cezaevine geçme şartları hükümlü ve aileleri tarafından en çok merak edilen konulardan birisidir.Yargı paketi olarak adlandırılan 6352 sayılı Kanun geçici 3. Maddesine göre;
- Terör suçları,
- Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar,
- Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar,
Hariç olmak üzere;
- Kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanların,
- Taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum olanların,
- Adli para cezasının infazı sürecinde tazyik hapsine tabi tutulanların,
- İcra ve iflas Kanunu gereğince tazyik hapsine tabi tutulanların
cezaları doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilir. Bu fıkra hükümleri 31.12.2017 tarihine kadar uygulanır.’’ Şeklinde düzenlenmiştir.
Fakat konudaki en önemli nokta ilgili kanun maddelerinden yararlanabilmek için, İnfaz Savcılığı tarafından hükümlüye gönderilen Davet Kağıdına 10 günlük yasal süresince riayet ederek, İnfaz Savcılığına derhal başvurmak gerekir. Aksai halde davete uymayıp, yakalanan hükümlüler için kapalı infaz kurumu hükümleri uygulanacaktır.
Suçların türüne göre cezalarının 1/5 ini (veya 1/3 ünü) kapalı cezaevinde yüksek güvenlikli kapalı kurumlarda iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine 7 yıl veya daha az süre kalanlar,
Cezaları yüksek güvenlikli kapalı kurumlar veya diğer kapalı kurumların yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilenden toplam cezalarının üçte birini bu kurumlarda iyi halli olarak geçiren ve koşullu saleverilme tarihine üç yıl veya daha az süre kalanlar açık kurumlara ayrılabilir.
İnfaz yasası sürekli değişiklik gösteren, hukuğun en karmaşık dallarından biri olması dolayısıya bu konu ile ilgili alanında uzman bir ceza avukatına danışılması hayati önem taşımaktadır.