Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

CEZA DAVALARI NE KADAR SÜRER ?

04.11.2022
456
CEZA DAVALARI NE KADAR SÜRER ?

Ağır Ceza Davası Uzun Sürer mi?

Ağır ceza mahkemeleri 10 yıldan fazla hapis cezası yaptırımını gerektiren suçlara bakmaktadır. Yargılama süreci uzun sürebilmekte olan bu davalar 1 veya 3 yıl gibi bir sürede sonuçlanabilmektedir. Davanın soruşturma ve kovuşturma aşamalarının gidişatı bu sürenin üzerinde oldukça etkilidir. Sanıkların sayısı, itirazlar, delillerin toplanması vakit alabilmekte ve Yargıtay’a dek uzanmakta olan davalar bulunması bu süreyi uzatabilmektedir. Bu sebepten  kesin bir sayı belirtmek yanlış olacaktır. Neticede cezanın şahsiliği ilkesi izlenmektedir ve mevcut davada birçok ayrıntı göz önünde bulundurularak yargılama yapılmaktadır.

Ağır Ceza Mahkemesi en az kaç yıl ceza verir?

Kanunda yer alan ilk derece ceza yargılaması baz alındığında en ağır suçların yargılaması ağır ceza mahkemesi tarafından yapılmaktadır. Bu mahkemelerin gördüğü davalarda 10 yıldan fazla yaptırım ön görülen suçların yargılaması yapılır. 10 yıl ve 10 yıldan az hapis cezası ön görülen suçlar asliye ceza mahkemesinin görevi kapsamına girmektedir. Bu sebepten ağır ceza mahkemeleri tarafından yargılama yapılacak suç için 10 yıldan fazla hapis cezası yaptırımı öngörülmüş olmalıdır. Bu cezalara örnek olarak yağma, irtikap ve nitelikli dolandırıcılık suçları örnek verilebilir. Yine devletin varlığı ve bütünlüğüne karşı olarak işlenen suçlar da bu mahkemenin görev alanındaki suçlardandır.

Ağır cezayı gerektiren suçlar nelerdir?

Ağır ceza mahkemelerinin bakmakta olduğu davalardaki suçların diğer mahkemelerin görev alanına girenlerden daha ağır bir cezai yaptırımı bulunmaktadır. Ağır cezayı gerektiren suçların başında müebbet ve ağır müebbet hapis cezalarını gerektiren suçlar bulunmaktadır. Müebbet ve ağır müebbet hapis cezaları ise yağma, kasten adam öldürme, zimmet, nitelikli dolandırıcılık gibi suçlar için öngörülmektedir. Yine 10 yılın üzerindeki hapis cezasını gerektiren suçlar ağır ceza mahkemesi tarafından takip edilirler. Bunlarla birlikte devletin birliği ve bütünlüğünü tehdit eden örgüt kurma, silah sağlama, anayasayı ihlal etme, cumhurbaşkanına suikast düzenleme, devlet sırlarını ifşa etme ve uluslararası casusluk yapma gibi suçlar ağır cezayı gerektirir. Ayrıca uyuşturucu madde imal ve ticareti de bu kapsamda olup ağır cezayı gerektirmektedir.

Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılama sisteminin en temel mahkemeleri arasında yer almaktadır. Diğer ceza mahkemelerinin görev almadığı tüm dava ve işler asliye ceza mahkemesi görev alanına girmektedir. Ceza yargılamaları; ağır ceza  mahkemesi, çocuk mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi gibi mahkemelerde gerçekleştirilir. Ancak ceza yargılamalarının yapılması ile ilgili esas görevli mahkemeler asli ceza ve ağır ceza mahkemeleridir. Bu iki mahkeme dışındaki diğer ceza mahkemeleri özel kanunlarla kurulmuş özel mahkemeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, asliye ceza davaları ne kadar sürer ?

Asliye Ceza Davaları Ortalama Ne Kadar Sürer?

Suçtan zarar gören ya da sanık pozisyonundaki kimselerin dava süreci ile ilgili en çok merak ettikleri konulardan

birisi asliye ceza davaları ne kadar sürer sorusunun cevabıdır. Asliye Ceza Mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarda görev yapmaktadır. Yeni çıkan hedef süre uygulamasına göre ise bu mahkemelerde görülen davaların 300 ile 390 gün içinde sonuçlandırılması için hedef süre konulmuştur.

Asliye ceza davalarının tam olarak ne zaman karara bağlanacağı konusunda net bir süre vermek oldukça zordur. Çünkü her dosya ve suç tipinin kendi özelinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mutlaka alanında uzman bir avukattan yardım alınmalıdır. Çünkü mahkemede avukatsız savunma, ceza yargılamalarında çok daha vahim sonuçlar ile karşılaşılmasına neden olabilmektedir.

https://www.high-endrolex.com/25

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Hemen Ara