Ataköy 7-8-9-10 Mah. D-100 Güney Yanyolu Nef 22 E Blok 9. Kat D:145 Bakırköy / İSTANBUL Tel : +905356887527
trende

ISRARLI TAKİP SUÇU VE CEZASI

06.11.2023
197
ISRARLI TAKİP SUÇU VE CEZASI

Israrlı takip suçu, esasında ısrar arz eden bir biçimde; bir kimseyi fiziken takip etmek yahut farklı araç ve aracıları kullanarak temas kurmaya çalışmak neticesinde bu kimsenin huzursuzluğuna, kendisi veya yakınlarının güveninden endişe duymasına neden olunması durumunda meydana gelen suç tipidir.

Israrlı Takip Suçunun (TCK 123/A) Cezası: Bu suç için Kanunda öngörülen temel ceza ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. 

Israrlı Takip Suçunun Unsurları

Bu suçun birden fazla işleniş biçimi mevcuttur. Kanun, hangi tür eylemlerin bu suçu teşkil ettiğini belirtmiştir. Maddede zikredilen eylemlerden birinin gerçekleştirilmesi bu suçun oluşması için yeterlidir. Söz konusu fiillerin birlikte gerçekleştirilmesi aranmaz. TCK 123/A suçunun hangi tür eylemler ile işlenmiş sayılacağını listeleme yöntemiyle ifade etmekte fayda vardır.

  • Israrlı bir biçimde bir kimseyi fiziken takip etmek,
  • Bilişim sistemlerini, haberleşme yahut iletişim araçlarını veya üçüncü kimseleri kullanarak ısrarlı bir şekilde temas kurmaya çalışmak, şeklinde belirtilen fiillerden herhangi birinin söz konusu olması, bu suçun gerçekleşmesi için yeterlidir.

Israrlı takip suçunu teşkil eden bu eylemlerden bir veya birkaçının gerçekleştirilmesi neticesinde ilgili kişi üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmalı yahut bu kimsenin kendisi veya yakınlarının güvenliğinden endişe etmesi söz konusu olmalıdır.

Neler Israrlı Takip Suçunu Oluşturabilir?

• Bir kimseyi sürekli şekilde fiziken takip etmek,

• Sosyal platformlarda bir kimseye sürekli takip isteği atmak,

• Sosyal platformlarda farklı yollardan ulaşmaya çalışmak,

• 3. Kişileri aracı olarak kullanarak mağdur ile temas kurmaya çalışmak,

• Bir kimsenin; iş, okul, ev, pazar, çarşı gibi yerlerde sürekli olarak karşısına çıkmak, gibi fiiller ısrarlı takip suçunu oluşturabilecektir.

Israrlı Takip Suçun Nitelikli Halleri

Suçun, cezanın azaltılmasını veya artırılmasını gerektiren hallerine suçun nitelikli hali denmektedir. Buna göre suçun;

• Çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi,

• Mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması,

• Hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi ağırlaştırıcı nedenler olarak öngörülmüştür.

Israrlı Takip İçin Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaşma

Şikayet: TCK 123/A hükmünün son fıkrasında, bu suçun şikayete tâbi suçlar arasında olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, bu suç kapsamında belirtilen eylemlerin soruşturma ve kovuşturmaya konu olabilmesi için mağdurun şikayette bulunması gerekir.

Şikayet Süresi: Şikayette bulunma süresi ise 6 ay olarak ifade edilebilir. Israrlı takip eyleminin gerçekleştirilmesinden itibaren söz konusu süre sona erdikten sonra artık şikayette bulunulamaz.

Zamanaşımı: Bu suç tipi için öngörülen zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu süre zarfında kişi hakkında soruşturma başlatılmamışsa yahut mevcut yargılama süreci tamamlanmamışsa artık kişinin bu suç kapsamında yargılanması söz konusu olamaz.

Uzlaşma: TCK 123/A suçu, her ne kadar takibi şikayete tabi olsa da uzlaşma kapsamına alınan suçlardan değildir. Ceza Muhakemesi Kanunu madde 253/3 düzenlemesinde bu durum açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla bu suç tipi için yürütülecek yargılama sürecinde uzlaşma kurumu işletilmez.

Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. duygu dedi ki:

    merhaba sosyal medya üzerinden bir hesap bana sürekli takip isteği atıyor. Bu kişiyi savcılığa şikayet edebilir miyim

    1. alpserhukuk dedi ki:

      sosyal medya üzerinden gönderilen istekler suç teşkil etmemektedir. Zira sizinle iletişime geçip rahatsız eden bir kişi yoktur. İstek eklemeden mesaj atma vs. bir takım işlemler kişiler tarafından yapılmadığından bu tür istekler suç teşkil etmez. Ayrıca sosyal medya hesaplarından gerekli yurtdışı yazışmaları reddedilmektedir. Delil yetersizliğinden şikayet konusu yapılamamaktadır.

  2. alpserhukuk dedi ki:

    Israrlı takip suçu nedeniyle soruşturma ve kovuşturma yapılması suçun mağdurunun şikayetine bağlıdır. şikayet hakkını fail ve fiili öğrenmesinden itibaren altı aydır. Uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.

  3. alpserhukuk dedi ki:

    kasten işlenen suçlarda 1 yıl ve altı süreli hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilmektedir. Koşulları var ise bu suç açısından da bu hükümler uygulanabilmektedir.

  4. alpserhukuk dedi ki:

    Ceza miktarı 1 yıl altında olabileceğinden koşulları var ise tabi ki adli para cezası verilebilir.

Bir Yorum Yazın

Hemen Ara