Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma
Genel olarak boşanma sürecinde eşler, evlilik sırasında birlikteyken edindikleri malları yasaya uygun bir şekilde paylaşmaktadır. Ancak bazı kişiler, eşleriyle bu malları paylaşmak istemedikleri için çeşitli yollara başvururlar ve eşlerinden mal kaçırma girişiminde bulunabilirler. Bu mal kaçırma girişimi hukuka aykırı bir şekilde olabileceği gibi, kişinin malları satması şeklinde de gerçekleşebilir. Yasalar ise bu mal kaçırma girişimini engelleyebilmek adına bir takım önlemler almaya çalışmaktadır.
Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma Durumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Eşlerden biri, diğerinin mal kaçırma girişiminde bulunacağından şüphe duymaktaysa, bunun için vakit kaybetmeden hukuki bir süreç başlatmalı, konuyla ilgili bir boşanma avukatından destek almalıdır. Bu konuda alınabilecek önlemlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Mal kaçırma şüphesi bir aile konutu ile alakalı ise, kişi gerekli yerlere müracaat ederek, mülk için aile konutu şerhi koydurabilir. Böylece mal kaçırma riski olan kişinin konut ile ilgili işlem yapma yetkisi kısıtlanmış olur.
Evlilik sürerken, mal kaçırma yapacak kişi, elindeki malları bir başkasına karşılıksız bir şekilde vermiş olabilir. Bu gibi durumlarda gerekli kanıtlarla konu, davaya taşınabilir. Böyle bir durumda iyi bir avukat gerekmektedir.
Mal kaçırma girişiminde bulunan kişi, belgede sahtecilik gibi yollara da başvurabilir. Bu durum ispatlandığı takdirde diğer eş mağdur olmayacaktır.
Boşanma davası ile birlikte mal tasfiyesi davasının açılması, mal kaçırma girişimini engelleyebilecek unsurlar arasında yer almaktadır.
Mal kaçırma girişimini engelleyebilmenin bir diğer yolu, mallar üzerine ihtiyati tedbir koydurmaktır. Bu işlemi, aile mahkemesi kararı ile yaptırabilirsiniz. Böylece malların satışı durdurulacaktır.
Bu gibi noktaların yanında önlem alınması ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.
Boşanma Davasında Mal Kaçırmanın Cezası Nedir?
Boşanmada mal paylaşımının yasalara uygun şekilde yapılmasını engellemek, kişinin bu yolda işlediği suça göre farklı şekilde cezalandırılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, kişi, eşinden mal kaçırmak için evrakta sahtecilik ya da sahte vekaletname ile bir iş yapmış ise, belgede sahtecilikten ceza almaktadır. Eğer eşin kandırılması söz konusu ise, bu durumda kişi dolandırıcılık suçundan yargılanabilmektedir. Bunlarla beraber mal kaçırmada, tehdit, şantaj gibi başka türlü suçlar da işlenebilmektedir.
Boşanma Davasında Eşten Mal Kaçırma Konusunda Avukatların Önemi
Tüm hukuki işlemlerde olduğu gibi, boşanma davalarında ve özellikle mal kaçırma konusunda avukatla işbirliği yapmak, kişiler açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Konuya hakim bir kişinin desteğiyle, kişiler mağdur olmaktan kurtulmakta, işlerini sorunsuz bir şekilde halledebilmektedir. Bu tür davalarda avukatların önemini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Bu konuda tecrübeli ve bilgili bir avukat, kişi mağdur olmadan önce gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olmaktadır.
Avukat, kişiye izlenmesi gereken yollar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.
Bazı durumlarda kanıt niteliği taşıyabilecek belgelerin toparlanması işlemlerinde yol göstericidir.
Mal kaçırma işlemini gerçekleştiren kişinin gereken cezayı almasını sağlamaktadır.
Mal kaçırma girişimi sonucu kaybedilen malların geri alınmasını sağlamaktadır.